0
(0)

Investigațiile radar efectuate în mormântul lui Tutakhamon au confirmat bănuielile lui Nicholas Reeves, un egiptolog britanic, cel care susținea în urmă cu doar câteva luni că faraonul decedat la vârsta de doar 19 ani nu a avut un mormânt pregătit, astfel că a fost înmormântat în grabă, în mormântul mamei sale vitrege, Nefertiti.

Într-o conferință de presă susținută ieri la Cairo, ministrul antichităților din Egipt, Mamdouh el-Damaty, a confirmat rezultatul investigațiilor radar, după ce acestea au fost realizate și analizate de către o echipă de specialiști din Japonia. Astfel, nu una, ci două camere secrete, se află în spatele unui perete fals din camera mortuară a lui Tutankhamon.

În același timp, ministrul egiptean a făcut un apel la calm, afirmând că, foarte posibil, nu se vor descoperi camere pline cu aur și cu, eventual, sarcofagul reginei Nefertiti. „De multe ori, atunci când a fost cazul unor astfel de descoperiri, rezultatele au dezamăgit așteptările. Dacă aceste camere chiar există, este foarte posibil ca ele să fie pline cu obiecte depuse la moartea lui Tutankhamon. Este posibil chiar să găsim sarcofacul unui copil al faraonului Akhenaton, tatăl lui Tutankhamon, care ar fi decedat înaintea lui Tut fără ca cineva să fi pomenit despre el. Totul este posibil”, a adăugat Aidan Dodson, un expert arheolog de la Universitatea din Bristol, Anglia.

Conform rezultatelor oferite de experții japonezi, cele două camere conțin obiecte de natură metalică sau anorganică. Mamdouh el-Damaty a anunțat că testele vor fi reluate, o a doua analiză fiind imperios necesară înainte de a începe excavările. Acesta a fost foarte retras, anunțând că, dacă în camerele secrete va fi descoperită mumia vreunei persoane, atunci aceasta este, cel mai probabil, un membru al familiei regale. Deocamdată este extrem de greu de făcut supoziții asupra cui ar putea fi înmormântat în aceste camere.

Akhenaton și Nefertiti au domnit în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria Egiptului Antic, o perioadă care s-a finalizat cu o revoltă și preluare puterii prin forța armată de către generalul Horemheb. Ulterior, numele membrilor familiei regale au fost șterse de pe monumentele oficiale pentru ca amintirea lor să fie ștearsă din istorie.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?