Parcă pierdut în nisipurile timpului, avionul P-40 Warhawk, aparţinând forţelor aeriene britanice RAF, a fost descoperit după 70 de ani în Sahara. Istoricii echivalează descoperirea, din punct de vedere aviatic, cu cea a mormântului lui Tutankamon.
Aparatul de zbor a fost descoperit întâmplător în Egipt de către un petrolist polonez. P-40-ul Warhawk descoperit în Sahara reprezintă o adevărată „capsulă a timpului”, fiind perfect prezervat, în ciuda celor 70 de ani trecuţi de la dispariţia sa. Starea sa bună furnizează date importante cu privire la misterioasa sa dispariţie, plăcuţele de identificare şi istoricul de service fiind întregi.
Până şi armamentul şi muniţia de la bordul epavei au rămas intacte, la fel ca şi instrumentele de bord. Elicea aparatului de zbor pare să fi avut de suferit, aflându-se îndoită la câţiva metri distanţă de fuselaj.
În iunie 1942, în timpul campaniei din nordul Africii contra forţelor conduse de Rommel, avionul se îndrepta spre o bază de reparaţii, după ce fusese lovit de anti-aeriana germană, însă a deviat de la cursul stabilit şi se pare că a aterizat forţat în deşert, iar pilotul său, sergentul Dennis Copping, s-a adăpostit în interior în aşteptarea salvatorilor. Aceştia nu au apărut, astfel că sergentul britanic a părăsit epava şi a dispărut fără urmă în deşert, rămăşiţele sale nefiind găsite încă.
Istoricii şi experţii în aeronautică încearcă recuperarea intactă a epavei pentru a o afişa în muzeul RAF din Hendon, Londra, în cinstea sergentului Dennis Copping, însă aceasta este situată la peste 300 km de orice aşezare omenească ori de un teren mai neted.
Aparatele de zbor P-40 au fost avioane, de producţie americană, de luptă şi de atac aer-sol, implicate în special în bătăliile aeriene din Africa de Nord şi mai puţin în Europa, fiind inferioare echivalentelor lor germane.
Sursa
Sursa Foto: BNPS