0
(0)

Cu ajutorul unui sonar aflat la bordul unui submarin de cercetare, vulcanologii Universităţii Oxford au surprins creşterea şi prăbuşirea vulcanului subacvatic Monowai, din Oceanul Pacific – acesta crescuse rapid în numai două săptămâni, iar după erupție era complet modificat.

 

Dinamica evenimentului i-a surprins pe cercetători: „fundul mării este în general destul de stabil, astfel că am fost surprinşi să observăm schimbări atât de dramatice într-o perioadă atât de scurtă” declară conducătorul studiului, prof. Tony Watts, de la Oxford.

Pe întreg cuprinsul globului au fost identificaţi în jur de 32.000 de munţi subacvatici, majoritatea fiind consideraţi ca având origine vulcanică. Deşi dintre aceştia nu mai puţin de câteva mii sunt activi, adâncimea mare la care sunt situaţi face foarte dificilă studierea lor.

Astfel, studiul asupra vulcanului Monowai constituie o oportunitate extraordinară de cercetare a fascinantei lumi a geologiei submarine.

Vulcanul Monowai a fost descoperit dintr-un avion în 1944, iar studiile efectuate asupra sa din 1978 au indicat creşteri şi descreşteri repetate, însă studiul de faţă, realizat în vara anului trecut, arată transformări nemaivăzute într-o perioadă atât de scurtă de timp.

Aflaţi la bordul navei de cercetare R/F Sonne, oamenii de ştiinţă, care urmăreau dinamica vulcanului, au observat colorarea apelor de deasupra vulcanului în nuanţe de galben-verzui şi bule de gaz care se ridicau la suprafaţă. Avertizaţi şi de detectoarele seismice, savanţii au părăsit zona şi s-au întors după cinci zile. La întoarcere, vulcanul era complet schimbat: pe lângă apariţia unui nou con vulcanic, o parte a vârfului vulcanului scăzuse cu 18,8m, în timp ce scurgerile de lavă au ridicat altă zonă cu 79,1m.

\"(w540)

Savanţii cred că astfel de schimbări sunt mai pronunţate decât în cazul majorităţii vulcanilor, asemenea modificări radicale de relief fiind înregistrate numai de Vezuviu şi de Sf. Elena.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here