4.3
(7)
  • Tabăra de știință Atlantykron 2024 s-a desfășurat sub genericul “Planetarium – Descoperim Universul”.
  • Atlantykron a reunit, la cea de-a 35-a ediţie aniversară, aproapre 400 de participanţi peste 40 de ateliere și cursuri, precum și 10 conferințe cu lectori din întreaga lume.
  • Ravi Prakash, Jet Propulsion Laboratory NASA: „Vă consider pe toți cei aflați în această tabără, pe această insulă, o familie. De 12 ani ne întâlnim aici virtual, prin intermediul teleconferințelor, astfel că este o mare bucurie să pășesc în sfârșit pe insulă.”

Între 2 şi 9 august, la Capidava, judeţul Constanţa, echipa Știință și Tehnică a participat la Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia aniversară 35. Dacă la începutul anilor 1990 părea o utopie chiar şi organizarea unei ediţii 2000, în prezent, organizatorii planifică deja ediţia următoare, între 1 și 9 august 2025.

Principalul invitat de onoare al acestei ediții a fost Ravi Prakash, inginer NASA la Jet Propulsion Laboratory (JPL), membru al echipei care a stat în spatele amartizării roverului Curiosity în 2012.

Jurnalistul de știință și scriitorul Alexandru Mironov, fondator Atlantykron și senior editor al revistei Știință & Tehnică, l-a prezentat pe Ravi audienței de pe insula cunoașterii:

”Un moment de sublim al speciei umane. Amartizează un obiect numit și creat de om, o lucrare inginerească extraordinară, își găsește locul și se pregătește de muncă. Este reprezentantul nostru, al speciei umane, conține inteligență artificială cât cuprinde și este gândit de cele mai strașnice minți ale Pământului. Este un succes teribil al speciei umane! Avem avantajul de a-l avea între noi pe unul dintre cei care au gândit, proiectat și lucrat la această mașinărie extraordinară trimisă de umanitate la sute de milioane de kilometri, Ravi Prakash. Cât de puternici suntem dacă, la 270.000 de ani, de când specia Homo Sapiens a apărut pe Pământ, depășim granițele pământului și ne plasăm un avanpost și pe Marte?”

Ravi Prakash la Atlantykron 2024

”Vă consider pe toți cei aflați în această tabără, pe această insulă, o familie. De 12 ani ne întâlnim aici virtual, prin intermediul teleconferințelor, astfel că este o mare bucurie să pășesc în sfârșit pe insulă. Iar în acest an am venit cu familia mea. Când revăd filmarea din momentul amartizării, din 2012, simt și acum aceleași emoții, emoții pe care vi le-am împărtășit și vouă virtual la acea vreme, la o singură zi după succesul misiunii Curiosity. Chiar dacă aveam milioane de posibilități ca misiunea să decurgă bine, o singură posibilitate ca ea să decurgă rău ar fi putut încheia misiunea. Dar a fost un mare succes. A fost o muncă de echipă de peste 10 ani, iar roverul Curiosity funcționează și acum, după 12 ani de la amartizare”, a transmis Ravi Prakash, la prima întâlnire cu participanții Atlantykron.

Dumitru Dorin Prunariu, primul și unicul cosmonaut român, a fost și el prezent la academia de vară care se desfășoară pe insula dunăreană. Prunariu a amintit, în cadrul unei conferințe, că pereții sălilor de clasă au depășit demult zidurile școlii. Dacă pe Atlantykron educația se face sub sălcii, în spațiul cosmic o astronaută-scriitoare din China a predat elevilor săi de la bordul stației spațiale Tiangong.

Care sunt viitoarele destinații ale omului în spațiul cosmic? Potrivit lui Dumitru Dorin Prunariu, aceastea sunt Luna, asteroizii și planeta Marte. Luna va fi explorată din nou, în curând, de SUA în cadrul programului Artemis. Asteroizii constituie atât resurse importante, având materii prime rare pe Pământ, dar sunt studiați și pentru a evita posibilitatea de impact cu Terra.

Ce a însemnat Atlantykron 2024 în cifre? 16 invitaţi speciali, români şi străini, 30 de lectori şi instructori, o echipă de organizare formată din circa 60 de membri şi 400 de participanţi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani. Curent electric, reţea wireless, două bacuri ponton, restaurant şi servicii de catering, echipă medicală, pază asigurată de Poliţia de frontieră şi de Civitas.

Activități, expoziții, ateliere la Atlantykron 2024

Academia de vară Atlantykron are patru mari secțiuni: ”Știință și tehnologie”, ”Cultură”, ”Futurologie, știință și ficțiune”, ”Artă și sport”.

Atelierele ”Știință și Tehnică”, coordonate de Asociația Start Evo și Asociația Science&Technology, vin în întâmpinarea tinerilor pregătindu-i pentru impactul cu viitorul prin intermediul unei serii de ateliere și cursuri inovative. Participanții au explorat: Grafică asistată de AI cu Eugen Demetercă, Atelier de mașinuțe fotovoltaice condus de Cătălina Pop, IQ Games sub îndrumarea lui Ștefan, Matei și Alina Ferșeta, Tabletop & Board Games cu Vladimir Bănuță, Scriere creativă coordonată de Cristina Ghidoveanu și Aurel Cărășel, Visul Fluturilor cu instructor Alina Stolnicu, Think outside the box cu Constantin Ferșeta, Astrofotografie și Observații astronomice (inclusiv solare, dar și telescop nocturn) cu Marius Florea, Asociația URANIA, Personal Branding cu Daniela Mironov Bănuță și multe altele.

O parte din atelierele desfășurate la Atlatykron 2024

Printre cursurile și atelierele Academiei Atlantykron 2024 s-au mai numărat: Sci-Art (program coordonat de Fundația World Genesis), Radiocomunicații terestre și extraterestre (Asociația RadioȘtiința), Control și instrumente pentru cunoaștere și performanță de sine (instructor Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin), Primii pași în proiectare și printare 3D (echipa de robotică HighFive), Tehnici de supraviețuire în natură (Relu Nica), Studiul păsărilor (Dr. Emanuel Ștefan Baltag), Puterea subconștientului (Rareș Chelmuș), Metamorfoze ale limbajului (Ana Creangă), Fotografie de natură (Adrian Dedu), Sculptură în metal (Cristina Dinu).

La secțiunea sport, activitățile au variat între wellness, yoga și qigong, activități nautice, arte marțiale (jiu-jitsu), badminton, șah, tir cu arcul și volei.

Echipa Atlantykron 2024

Printre invitați, atât prezenți fizic, cât și virtual, s-au numărat personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Canada, Turcia, India, Italia și Nigeria: Ravi Prakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte; Gr. (R) Dr. Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, președintele Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic; Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron și senior editor al revistei Știință și Tehnică; Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române; Dr. Ing. Florin Munteanu – Preşedinte fondator al Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO,  principal promotor al paradigmei Complexităţii în România; Prof. Dr. Celal Abdi Güzer de la Universitatea Tehnică din Ankara (Turcia); Prof. Univ. Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; Prof. Dr. Radu Dop, specialist în medicină critică, membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate; Guy Djoken, Președinte al Centrului pentru Pace UNESCO, Comisia Națională pentru UNESCO a SUA; Dr. Mihaela Muraru-Mândrea, președinte al Centrului STRING pentru Ştiinţe, Prospectivă, Creativitate și Ficţiune, Remus Botarro, artist plastic de renume internațional și Shreyaan Daga (India), cofondator al platformei internaționale de educație OLL.co.

Au ținut concerte în amfiteatrul natural al insulei: violoncelistul Adrian Naidin, trupa Karma, trupa Sigur că Da.

Lista și subiectul conferințelor pot fi consultate AICI.

Cursurile oferite la Atlantykron 2024 de lectori și instructori voluntari se găsesc pe larg AICI.

”A fost un an extrem de plin, cu multe personalități invitate, cu mulți lectori și instructori, cu mulți cursanți. De multe ori avem senzația că nu ne ajunge timpul pentru a comunica tot ce este de comunicat pe această insulă, așa că noi, organizatorii, am decis ca anul viitor să prelungim Atlantykron cu încă o zi. Sunt încântat să văd că tinerii și participanții în general, inclusiv lectorii și invitații, interacționează între ei, atât în timpul conferințelor, cât și ad-hoc, după aceea. Se creează prietenii și colaborări care rămân în timp. Timpul este aici condensat, dar în urma celor 8 zile de pe insulița dunăreană ne rămân materiale și idei cât pentru mai multe cărți. Firește, vom continua povestea, și mă bucură că spiritul Atlantykron continuă și în afara celor 8 zile, cât ne aflăm pe mica insulă de la Capidava”, a declarat Sorin Repanovici, coordonatorul principal al programului Atlantykron 2024.

Organizatorul principal al actualei ediții a Academiei Atlantykron a fost Asociația Atlantykron, în parteneriat cu Asociația Science & Technology (editorul revistei S&T), Asociația pentru Tineret și Evoluție, Fundația World Genesis din SUA și în colaborare cu Asociatia Astronomică URANIA, Clubul Nautic Român, Asociația Româno-Turcă ”Artă fără frontiere” și SARS România.

Atlantykron nu ar exista fără sprijinul unor instituții, organizații sau companii: Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Regia Națională a Pădurilor (Romsilva) prin Direcția Silvică Constanța și Primăria Cernavodă.

Parteneri oficiali: Dyomedica CND, Compania de Navigație Fluvială Română Navrom, Serviciul de Telecomunicații Speciale

Sponsori: NUCLEARELECTRICA, SIMAVI, Știință & Tehnică, GMB Computers, Carpat Energy, Totalsoft, Masters Communications International, Mega Image, Borsec, Mirdatod, Cocorico, Asociația StartEvo, OLL, Benq, Civitas, Blick Art Materials, AESTETIC, Onco System și alții.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.3 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 7

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?