0
(0)

Academia Atlantykron este o altfel de școală, o altfel de lume, cu o istorie paralelă și interconectată cu istoria Terrei. Un loc magic, mitic, real – de unde astronava de pământ, numită Inelul de Piatră, își va lua cândva zborul.

Academia Atlatykron este o școală de vară care are loc în fiecare an la început de august (anul acesta, între 29 iulie – 5 august), pe o insula de piatră în mijlocul Dunării, în dreptul castrului roman Capidava. Zeci de instructori din întreaga lume dezbat cele mai noi subiecte din știință, cultură, artă, viitorologie cu sute de tineri pasionați de cunoaștere.

Dacă nu ai avut șansa să ajungi acolo, nu poți înțelege fenomenul. Așa cum lumea spiritelor se deschide doar după miezul nopții, în nopțile de Sânzene, Academia se deschide doar celor aleși și doar vara, pentru câteva zile pe an. De altfel însăși Insula se afla scufundată în albia fluviului și se ridica în fiecare an pentru a-și primi călătorii. Cert este că toți care au fost pe Insulă (și au fost până acum peste 12.000 de oameni !) spun că Atlantykron le-a marcat viața.

Academia de vara Atlantykron gazduieste anual in jur de 400 de participanti

Academia Atlantykron a apărut pentru că o mână de oameni au crezut că pot proiecta viitorul, în mijlocul naturii. Și ne-au convins că școala nu are nevoie de ziduri, ci de profesori cărora le poți încredința visele tale. Așa că pe Insulă găsești profesori pentru orice curs ai vrea să faci: de la yoga la fizică, de la literatură SF la astronomie, de la neuroștiință la pictură, de la robotică la astrofizică.

Cere și ți se va da. Bate și ți se va deschide

Vă spuneam că există o istorie paralelă și timpul curge altfel la Capidava: 20 ani de la cursul lui David Anderson despre vremurile exponențiale, 15 ani de la prima teleconferință cu NASA, 10 ani de la retestarea reflexelor cosmonautului Dumitru Prunariu… Informațiile nu au relevanță pentru CeiDinAfaraInsulei, dar trezesc rezonanțe spectaculoase în CeiDePeInsula. Ochii le strălucesc, zâmbetele își răspund, creierele par să comunice direct: daaa, îți amintești că…. vine imediat feedback-ul la referința făcută. Serios??? Chiar ați vorbit cu inginerul care a coordonat coborârea roverului Curiosity pe Marte? Imi doresc să fi fost și eu atunci, din păcate eram prea mică.

Evident, există multe istorii subiective ale Atlantykronului. Nu toți trăim aceleași lucruri pe insulă, pentru că sunt 30-40 de ateliere în paralel și fiecare merge acolo unde are chemare. Și asta este un lucru greu de înțeles pentru CeiDinAfaraInsulei.

Serile pe Atlantykron

Și totuși, de ce venim în fiecare an pe Atlantykron? De ce ne-am adus și copiii pe insulă, de ce o organizăm de 33 ani, de ce ne invităm prietenii din țară și din străinătate să vină să predea tinerilor de 14 și 20 de ani? Profesorul Florin Munteanu spune că de fapt suntem niște grădinari care plantăm semințe pentru o altfel de lume, mai înțeleaptă și mai bună. Alții spun că am găsit o modalitate de învățare accelerată și de reconectare cu natura. Oricare ar fi răspunsul, grăbiți-vă să vă înscrieți la Atlantykron 2022: sunt o mulțime de ateliere și doar 400 de locuri!

Conferinte si cursuri in iarba

Poți să fii la curent cu toate cursurile și noutățile legate de tabără aici:

https://www.facebook.com/events/1103528653850087?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Atlantykron 2022 este organizată de Asociația ATLANTYKRON, în parteneriat cu Știință & Tehnică și alte cluburi și organizații non-guvernamentale.

Foto: Adi Dedu

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?