Noutăţi de la CERN: fasciculele de protoni accelerate de LHC (Large Hadron Collider) s-au ciocnit în noaptea dintre 20 spre 21 mai pentru prima dată la energia record de 13 teraelectronvolţi (TeV).

 

 

Accelerarea fasciculelor de protoni a fost reluată luna trecută pentru prima dată după doi ani de întreținere și îmbunătăţiri intense aduse celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC. Primul fascicul la energia de 6,5 TeV a circulat pe 10 aprilie, după care au urmat primele ciocniri – la energia inferioară de 450 gigaelectronvolţi (GeV).

Ciocnirile de test efectuate în cursul nopții de 20 spre 21 mai au avut rolul de a verifica sistemele de colimare ale fasciculelor, în vederea protejarii magneților și a detectorilor de eventuala dispersie a fasciculelor. Achiziția de date la experimentele ALICE, ATLAS, CMS şi LHCb de la CERN şi începerea celui de-al doilea ciclu al LHC sunt programate pentru începutul lunii iunie.

Cercetătorii ISS vor realiza în perioada mai-noiembrie ture de monitorizare pentru achiziţia de date la experimentul ALICE (A Large Ion Collider Experiment).