Protejat după ce a fost amenințat cu dispariția, crocodilul de apă sărată și-a văzut populația crescând brusc în ultimii ani în Australia. Potrivit unui studiu recent, această explozie a populației pune în pericol echilibrul ecosistemelor.
Explozia populației și schimbarea regimului Crocodilul de apă sărată (Crocodylus porosus) este o specie care trăiește exclusiv în Asia de Sud-Est și Oceania. Amenințat și astăzi în anumite țări precum Cambodgia, Laos și Sri Lanka, acest crocodil se confruntă cu o puternică redresare a populației în Australia. De fapt, Teritoriile de Nord australiene i-au interzis vânătoarea în urmă cu câțiva ani. Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society, dezvăluie o situație dificilă. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Charles Darwin (Australia), reptilele au acum un impact din ce în ce mai semnificativ asupra biodiversității locale și a ciclului nutrienților. Și din motive întemeiate, ei consumă astăzi de nouă ori mai multe alimente decât acum o jumătate de secol. Consumul lor de pradă nu a depășit 20 kg pe km² de zone umede în 1979, față de aproximativ 180 kg în 2019. Aceasta este în principal o problemă demografică: populația lor a crescut de la 3.000 de persoane în 1971 la peste 100.000 în prezent. Să mai menționăm și faptul că dieta crocodililor de apă sărată s-a schimbat în timp. Anterior, dieta lor consta în 65% din animale acvatice. Acum, 70% din pradă este terestră, inclusiv bovine domestice, bivoli de apă și porci sălbatici. Din păcate, această schimbare are consecințe semnificative pentru fauna locală.
Potrivit studiului australian, creșterea populației de crocodili de apă sărată are efecte și asupra chimiei mediului acvatic. Acestea din urmă eliberează de 186 de ori mai mult azot și de 56 de ori mai mult fosfor în căile navigabile din nordul țării, comparativ cu cifrele de acum cincizeci de ani. Într-adevăr, consumând pradă terestră, crocodilii reintroduc aceste substanțe nutritive în ecosisteme. Acest lucru are un impact direct asupra productivității elementelor importante ale lanțului trofic, cum ar fi fitoplanctonul și zooplanctonul. Importanța ecologică a acestor crocodili a fost mult timp subiect de dezbatere. Cu toate acestea, studiul întărește ideea că rolul lor este esențial în echilibrul zonelor umede. Cu alte cuvinte, influența crocodililor asupra ecosistemelor este mult mai puternică decât am crezut anterior. Creșterea populației lor poate fi văzută ca pozitivă deoarece aceste reptile contribuie la reglarea speciilor invazive și îmbogățesc zonele acvatice cu substanțe nutritive. Cu toate acestea, amploarea acestei înmulțiri bulversează echilibrul acestor medii și ridică semne de întrebare cu privire la managementul care trebuie adoptat, în special în ceea ce privește impactul acestora asupra altor specii de animale și riscurile crescute ale întâlnirilor cu oamenii.