Arată ca un bidon oarecare, aflat în derivă în mijlocul oceanului, dar în realitate este un laborator automatizat pentru analiza apelor, o tehnologie de ultimă oră. A fost realizat de o echipă de cercetători coordonată de Chris Scholin, președintele și administratorul Institutului de Cercetare al Acvariului din Golful Monterey, California (MBARI).
Denumirea oficială a sofisticatului bidon-laborator, prezentat recent pe site-ul National Science Foundation (NSF) din Statele Unite, este „Environmental Sample Processor” (ESP). Unul dintre principalele puncte forte ale acestuia este faptul că le permite cercetătorilor să realizeze analize chimice și microbiologice „in situ”. Mai exact, lăsat la apă, dispozitivul recoltează probe de apă cu ajutorul siringilor speciale din dotare și apoi le filtrează pentru a separa particulele de diferite dimensiuni. În plus, grație unor tehnici de analiză moleculară, poate evidenția prezența microorganismelor și a toxinelor, și chiar realiza analize simple ADN.
Un alt mare avantaj al acestui laborator este și autonomia. „ESP dispune de baterii care durează între 30 și 45 de zile, dar obiectivul nostru este acela de a realiza o aparatură capabilă să opereze timp de șase luni”, a explicat Jim Birch, director al Centrului de Cercetare pentru Senzorii Submarini.
De altfel, potrivit specialiștilor, mările vor fi în scurt timp monitorizate prin intermediul unei rețele de astfel de dispozitive, tot mai performante, capabile să indice în timp real starea de sănătate a apelor și gradul de poluare (tot ele vor permite și detectarea rapidă a prezenței salmonellei în crescătoriile de pești).
Sursa: Galileo