Bill Gates, fondatorul Microsoft, a făcut recent un anunț într-o postare pe blogul său. În următorii cinci ani, se așteaptă să aibă loc o schimbare majoră: software-ul de astăzi va lăsa loc agenților digitali, capabili să gestioneze viața utilizatorilor.
Cofondator al gigantului Microsoft în 1975, Bill Gates apare destul de des în mass-media, în special cu fundația Bill-and-Melinda-Gates. În 2022, miliardarul, de exemplu, a declarat că a investit într-o instalație de sechestrare a CO2 care folosește un plastic special. În 2020, a înființat un start-up a cărui misiune este să găsească un înlocuitor pentru Roundup, erbicidul pe bază de glifosat, pe cât de celebru, pe atât de controversat.
Dincolo de preocupările legate de mediu, Bill Gates vorbește destul de des despre sfera tehnologică. El s-a făcut remarcat printr-o postare pe blogul său, la sfârșitul anului 2023. Pentru Bill Gates, următorii cinci ani vor fi decisivi, deoarece software-ul pe care îl cunoaștem astăzi ar trebui să dispară, în favoarea a ceea ce el numește „agenți”. „Agenții nu vor schimba doar modul în care toată lumea interacționează cu computerele. De asemenea, vor zgudui industria software-ului, ducând la cea mai mare revoluție în calcul, de când am trecut de la tastarea comenzilor la atingerea pictogramelor. “, a spus omul de afaceri.
Sub formă de asistenți personali super-digitali amplificați cu inteligență artificială, agenții ar trebui să funcționeze foarte bine. Aceștia vor putea urmări interacțiunile online ale utilizatorilor, dar și mișcările acestora în lumea reală. Astfel, agenții vor dezvolta o cunoaștere profundă a oamenilor (relații de toate tipurile), hobby-uri, preferințe și mai ales utilizarea timpului. Cu acces la aceste informații, agenții vor putea să ofere sfaturi în timp real, dar și să răspundă la anumite solicitări specifice în moduri noi. Agenții vor putea sugera restaurante adaptate gusturilor, intereselor, călătoriilor etc. În plus, anumite servicii, care de obicei nu sunt foarte accesibile celor cu venituri modeste vor fi democratizate. De exemplu, va fi posibil să consultați un psihoterapeut virtual pentru tulburări de sănătate mintală sau să apelați la roboți pentru sprijin academic.
Cu toate acestea, mai rămân câteva întrebări pe acest subiect. În primul rând, nu știm încă cum vor fi integrați acești agenți. Vor fi ochelari conectați, aplicații mobile sau holograme? Mai presus de toate, există anumite temeri, care privesc etica și, în principal, protecția vieții private. Cine deține datele folosite? Cine le va folosi? Cum vor fi alese principiile și valorile pe care agenții le integrează? Bill Gates consideră că întreprinderile și factorii de decizie vor trebui să lucreze pentru un cadru legal clar.