5
(2)

În lumea supercomputerelor cu inteligență artificială, o tendință se manifestă de câțiva ani. De fapt, acești monștri de calcul își dublează performanța cam o dată pe an. Conform unui studiu recent, cel mai mare supercomputer folosit pentru inteligența artificială în 2030 ar putea consuma până la 9 GW de energie electrică.

În februarie 2025, supercomputerul Frontier de la Laboratorul Național Oak Ridge din Statele Unite a rulat cea mai complexă simulare a universului realizată vreodată. Această realizare implică, evident, costuri imense, dar și un consum semnificativ de energie. Aceleași nevoi financiare și energetice se dublează în fiecare an pentru acest tip de mașină, așa cum reiese dintr-un studiu publicat în pe platforma de preprinturi arXiv.

Potrivit expertului în inteligență artificială Konstantin Pilz de la Centrul pentru Securitate și Tehnologii Emergente (CSET), puterea de calcul a supercomputerelor cu inteligență artificială s-a dublat la fiecare nouă luni între 2018 și 2025. Aceasta se combină cu o dublare a costurilor de achiziție a hardware-ului și a consumului de energie în fiecare an. Autorii studiului au analizat date de la 500 de supercomputere dedicate inteligenței artificiale.

În detaliu, este vorba despre o creștere anuală de 1,6x a numărului de cipuri, dar și despre o îmbunătățire de 1,6x a performanței per cip. Trebuie spus că astăzi, democratizarea inteligenței artificiale generative înseamnă că sistemele care conțin peste 10.000 de cipuri au devenit un fel de normă, în timp ce acestea erau rare acum doar cinci ani. În plus, unii giganți tehnologici au acum supercomputere monstruoase, cum ar fi Meta 100K (Meta AI) sau Colossus (xAI). Acesta din urmă a costat echipamente în valoare de 7 miliarde de dolari și necesită nu mai puțin de 300 MW de energie electrică. Conform estimărilor echipei lui Konstantin Pilz, cel mai puternic supercomputer din iunie 2030 ar putea conține până la două milioane de cipuri, la un cost total de aproximativ 200 de miliarde de dolari. În ceea ce privește necesarul de energie, experții vorbesc despre un consum incredibil de energie electrică de 9 GW. Totuși, să ne amintim că într-o țară dezvoltată, 1 GW corespunde nevoilor a aproximativ un milion de oameni.

De asemenea, este important să evidențiem unele inegalități în ceea ce privește supercomputerele. Astăzi, ponderea sectorului privat în puterea de calcul globală este de 80%, comparativ cu doar 40% în 2019. Restul puterii de calcul a sectorului public este deținută de Statele Unite și China, la 75%, respectiv 15%. Serviciile cloud distorsionează oarecum imaginea, deoarece locația fizică a supercomputerelor poate diferi de cea a utilizatorilor.

Poll: Care crezi că va fi cel mai mare dezavantaj al creșterii puterii de calcul a supercomputerelor cu inteligență artificială până în 2030?




Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

Revista “Ştiinţă şi Tehnică“, cea mai cunoscută şi longevivă publicaţie de popularizare a ştiintelor din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Rating