0
(0)

În sfârșit, după numeroase teorii, experimente și teste pe coabai, implanturile cu ochi bionici devin realitate. Astfel de implanturi pot reda vederea pacienților complet orbi – aceasta, totuși, numai dacă handicapul este cauzat de o afecțiune a retinei ca, de exemplu, degenerarea maculară (de care suferă milioane de vârstnici), retinopatia diabetică, sau alte boli oculare degenerative.

 

Primul astfel de implant bionic, Argus II, de la Second Sight, este deja disponibil în Europa și, pentru circa 115.000 de dolari, pacientul este supus unei operații de patru ore în care chirurgii îi instalează o antenă în spatele ochiului și o pereche specială de ochelari echipați cu video-camere ce transmit semnale către antenă.

Antena este conectată la retină cu circa 60 de electrozi, creând echivalentul unei imagini de 60 de pixeli pe care creierul o interpretează. Primii utilizatori ai ochiului bionic Argus II susțin că pot identifica siluete, pot urmări mișcarea obiectelor și pot citi scrisul cu caractere mari.

Al doilea implant de ochi bionic, Bio-Retina, dezvoltat de Nano Retina, este mult mai sofisticat: costă mai puțin – circa 60.000 de dolari – și, în locul unei camere externe, senzorul de redare a vederii este amplasat chiar în ochi, deasupra retinei. Operațiunea de montare durează numai 30 de minute și poate fi efectuată sub anestezie locală.

Practic, degenerarea maculară și retinopatia diabetică determină oprirea funcționării conurilor și a bastonașelor oculare. Bio-Retina aplică un senzor cu rezoluția de 24×24 (576 de pixeli) chiar deasupra retinei afectate, iar cei 576 de electrozi de pe spatele implantului sunt introduși propriu-zis în nervul optic. Un procesor de imagine integrat transformă datele primite de la fiecare pixel în impulsuri electrice codate astfel încât creierul să perceapă diferitele niveluri ale spectrului alb-negru.

Și mai interesant este modul de alimentare a senzorului. Sistemul Bio-Retina are o pereche de lentile corectoare care sunt modificate astfel încât să lanseze câte o rază laser în spectru infraroșu apropiat prin irisul utilizatorului către senzorul din spatele ochiului. Pe senzor se află o celulă fotovoltaică, ce produce astfel până la trei miliwatti de energie. Laserul infraroșu este invizibil și inofensiv.Testele cu subiecți umani ale Bio-Retinei sunt programate pentru 2013.

Multiple grupuri de cercetare lucrează în prezent la dezvoltarea unor senzori optici cu și mai mulți electrozi, capabili să furnizeze imagini cu rezoluție superioară. Totuși, nu există semne că cineva ar încerca, momentan, realizarea unui ochi bionic de natură să creeze imagini color.

Sursa

 

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here