0
(0)

Potrivit unui studiu realizat o echipă de cercetători români, germani și olandezi, activități precum construcția de drumuri și agricultura intensivă pun în pericol biodiversitatea din Transilvania.

 

Dacă practicile agricole tradiționale pot contribui în mod decisiv la conservarea biodiversității în noile state UE din din Europa centrală și orientală, în schimb, construcția de noi drumuri și intensificarea agriculturii, ambele activități încurajate în prezent de autoritățile europene prin subvenții, reprezintă o amenințare atât la adresa speciilor de amfibieni, cât și a mediului înconjurător în ansamblul lui. Aceasta este concluzia unui nou studiu, publicat recent în revista „Biological Conservation” de o echipă de cercetători români, germani și olandezi.

În studiul lor, cercetătorii au analizat pe parcursul unei perioade de 9 ani mai multe populații din 10 specii de amfibieni (salamandre și broaște), identificate în 54 de bălți din Transilvania. Printre ele se numără și unele protejate pe întreg teritoriul UE, precum tritonul crestat (Triturus cristatus). Ulterior, datele au fost confruntate cu cele privitoare la practicile agricole din zonă, iar analizele statistice au arătat că cel mai mare impact negativ asupra populațiilor de ambieni îl are tocmai construcția de drumuri. „Drumurile au un efect negativ imediat asupra multor specii de amfibieni, mulți sfârșesc striviți de mașini, dar există și un impact indirect, de exemplu în virtutea izolării și distrugerii acelor habitate critice”, a subliniat Tibor Hartel de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca. (Romania).

În mod deosebit, oamenii de știință au analizat așa-numita „zonă saxonă” din sudul Transilvaniei, unde practicile agricole sunt în bună măsură unele tradiționale și unde nu s-au înregistrat progrese majore în ultimul secol. Aici peisajul este dominat de pășuni și de pădure, în timp ce terenurile arabile sunt de dimeniuni mici și răspândite în mijlocul vegetației native.

Din punct de vedere statistic, impactul negativ al activităților antropice se face simțit mult mai mult în țările Europei occidentale decât în Est, dar acest peisaj agricol tradițional ar putea dispărea curând și odată cu el și biodiversitatea. „Considerăm că o abordare a culturilor cu o mecanizare și o utilizare de substanțe chimice limitate furnizează condiții favorabile pentru multe specii de amfibieni”, a comentat Oliver Schweiger, un alt cercetător implicat în studiu.
Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here