5
(2)
apa fiind turnată dintr-o sticlă de apă

Dacă suntem ceea ce mâncăm, există din ce în ce mai multe dovezi care ajută la explicarea modului în care nanoplasticele și microplasticele sunt în sângele nostru, în intestine și în unele dintre organele noastre.

Două noi studii publicate în această săptămână aruncă o lumină suplimentară și alarmantă asupra tuturor particulelor minuscule de plastic pe care oamenii le consumă în fiecare zi.

Un litru de apă îmbuteliată poate conține aproape un sfert de milion de bucăți din cele mai mici particule de plastic. Aceste particule nanoplastice sunt atât de mici, au descoperit oamenii de știință, încât unele trec prin intestine și plămâni sau își fac drum în sângele uman și lichidul placentar. Studiul asupra apei îmbuteliate, realizat de cercetătorii de la Universitățile Columbia și Rutgers, a fost publicat luni în Proceedings of the National Academy of Sciences.

De asemenea, luni, în jurnalul Environmental Pollution, a fost publicată o lucrare a oamenilor de știință de la Universitatea din Toronto și Ocean Conservancy, care a constatat că aproape 90% din 16 tipuri diferite de proteine ​​consumate în mod obișnuit de oameni, inclusiv fructe de mare, pui și carne de vită – și chiar și alternativele de carne pe bază de plante, cum ar fi tofu și burgerii vegetali, conțin microplastice.

Oamenii de știință au estimat că americanii consumă până la 3,8 milioane de particule de microplastice pe an numai din proteine.

„Mesajul nostru este că nu te poți ascunde”, a spus George Leonard, coautor al lucrării Environmental Pollution și om de știință șef la Ocean Conservancy, o organizație nonprofit de mediu. „Trebuie să știm mai multe despre acest lucru, în mod clar”, și despre implicațiile pentru sănătate, a spus el. „Nu există nicio șansă ca expunerea la materiale plastice să fie bună pentru noi. Întrebarea este: care este magnitudinea riscului și cum îl minimizăm?”

Cele două studii se adaugă unui corp global de cercetare științifică care a documentat ubicuitatea micro și nanoplasticelor în lume și din ce în ce mai mult în corpurile umane.

Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă implicațiile asupra sănătății, dar mulți sunt convinși că plasticele nu ne fac bine.

Anul trecut, Programul Națiunilor Unite pentru Mediu a numărat 13.000 de substanțe chimice din plastic, multe dintre ele toxice. Aditivii chimici sunt utilizați pentru a conferi diferitelor tipuri de plastic propriile proprietăți, cum ar fi flexibilitatea, claritatea și întinderea.

Raportul UNEP „Chemicals in Plastic” a remarcat că doar jumătate din cele 13.000 de substanțe chimice din plastic au fost verificate pentru proprietăți pentru a ști dacă sunt periculoase pentru oameni sau mediu. Dar cel puțin 3.200 din cele 7.000 de substanțe chimice analizate au fost identificate ca fiind îngrijorătoare.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here