Designul caselor a evoluat diferit în medii diferite, fiind influențat în mare parte de condițiile climatice, dar și în funcție de materialele de construcție disponibile în zona respectivă. Dacă la tropice poți supraviețui fără probleme sub un acoperiș din frunze care să te apere de ploaie, în zonele temperat continentale și extreme iarna devine un factor cât de poate de hotărâtor în folosirea materialelor de construcție și în alegerea designului.
O echipă de români entuziaști vrea să ne convingă că întoarcerea la eficiența energetică maximă se poate realiza cu ajutorul domurilor geodezice. Cei de la SC Biodome Systems SRL proiectează și construiesc domuri geodezice metalice care îmbină, spun ei, în mod optim funcţia cu designul spaţiului.
În afară de designul futurist, domurile au, de asemenea, mai multe avantaje structurale. Sunt extrem de puternice datorită suprafeței omnitriunghiulate care oferă o structură stabilă, cu o rezistenţă mare la factorii naturali externi: cutremure pană la 8,5 grade pe scara Richter și vânt de până la 320 km/h (datorită aerodinamicității).
Forma lor semisferică se traduce printr-o cantitate mai mare de lumină și energie calorică solară toată ziua și tot anul, având o distribuţie foarte bună a căldurii și a sunetului. lar, dacă vrei în special intimitate sau vrei să te ferești de lumina puternică, inginerii români au meșterit niște pânze de umbrire, care se prind cu magneți de structura metalică.
De ce este biodomul eficient din punct de vedere energetic? Am primit răspuns de la specialiștii români: „Fluxul de aer din interiorul domului este continuu, deci necesită mai puţină energie pentru a asigura circulaţia aerului și menţinerea temperaturii uniforme. Energia necesară pentru încălzirea si răcirea domului este cu aproximativ 30% mai mică decât la o clădire convenţională.
Al doilea motiv este raportul mare între volum și aria suprafeţei. Astfel, domurile necesită mai puţine materiale de construcţie. Cu cât raportul dintre perimetrul exterior și volumul înglobat este mai mic, cu atât mai puţină energie este necesară pentru a încălzi sau răci locul. Sfera are o suprafaţă cu 25% mai mică per volum închis decât oricare altă formă. Domul geodezic combină stabilitatea inerentă a triunghiurilor cu avantajul raportului volum/arie al unei sfere. Cu cât este mai mare domul, cu atât devine mai eficient”.
Toate geodomurile sunt făcute la comandă, conform specificaţiilor clientului, dar am întrebat şi de preţuri orientative. Domurile cu diametru între 6-8 metri au preţul de pornire de la 1.200 euro/m². Cele de peste opt metri diametru au preţul de la 1.940 euro/m². Dacă vă tentează, căutaţi-i pe site-ul www.biodomes.eu.