Atunci când sunt întrebați dacă au văzut vreodată o eclipsa totală de Soare, oamenii răspund de cele mai multe ori „da, desigur”. De fapt, marea majoritate nu percepe diferența dintre o parțială și o totală. Ca o paralelă, o parțială se aseamănă cu trecerea pe trotoarul de lângă Operă, în timp ce totala înseamnă intrarea cu bilet la spectacolul de la Operă!
Eclipsele se produc pretutindeni pe glob, chiar și la poli. Întotdeauna umbra pornește din vest, se proiectează pe suprafața Pământului sub forma unui oval care își modifică aspectul de la foarte alungit la cerc și traversează globul pe o bandă numită bandă de totalitate. Lățimea acestei zone este în medie de 150 km, de aici raritatea producerii unei eclipse totale de Soare într-un loc fix de pe Pământ. Statistic, eclipsele se succed în același punct de pe Terra odată la 380 de ani.
Dacă durata eclipsei totale e prioritatea, atunci există o recomandare făcuta de Fred Espenak, specialistul în eclipse de la NASA: 16 iulie 2186. Vorbim de cea mai lungă totalitate vizibilă în 12.000 de ani: 7 minute și 29 de secunde (aproape de maximul perfect la acest moment, 7 minute și 32). Cea mai lungă eclipsă totală din acest secol s-a produs în 2009, cu o durată maximă de 6 minute și 39 secunde.