5
(12)

Construcția Telescopului Gigant European (European – Extremely Large Telescope, E-ELT) a atins o altă etapă majoră odată cu finalizarea scheletului de oțel al domului său. Acest proiect ambițios, condus de Observatorul European de Sud (ESO), promite să revoluționeze astronomia, oferind capacități de observare fără precedent.

Telescopul gigant european va fi cel mai mare telescop din lume dedicat observării luminii vizibile și infraroșii. În curs de construcție pe muntele Cerro Armazones, situat în deșertul Atacama din Chile, este conceput pentru obține imagini cu o rezoluție de neegalat, depășind cu mult capacitățile telescoapelor actuale. Programat să fie operațional până în 2028, acest telescop va permite descoperiri majore în domeniul astronomiei și cosmologiei.

Datorită imensei sale oglinzi principale, care măsoară 39 de metri în diametru, observatorul va putea să scaneze limitele universului vizibil, să detecteze exoplanete similare Pământului, să studieze primele galaxii formate după Big Bang și să analizeze natura materiei şi energiei întunecate. Capacitățile sale de observare în infraroșu vor face posibilă, de asemenea, studierea formării stelelor și a sistemelor planetare la un nivel de detaliu fără precedent.

Unul dintre pașii recenti și cruciali în construcția E-ELT este finalizarea scheletului de oțel al domului său. Structura, care măsoară 80 de metri înălțime și 88 de metri lățime, este acum echipată cu panouri albastru închis. Acestea vor servi ca un înveliș de protecție. Acestea includ mai multe straturi de izolație termică și o foaie exterioară de aluminiu pentru a proteja telescopul de condițiile extreme ale deșertului Atacama. Domul E-ELT joacă un rol crucial în menținerea condițiilor optime de observare. Structura are o fantă mare de observație care se va deschide noaptea pentru a permite telescopului să scaneze cerul. În timpul zilei, cupola rămâne închisă, iar un sistem de aer condiționat menține aerul din interior la aceeași temperatură cu cea din exterior, minimizând turbulențele care ar putea estompa imaginile surprinse de telescop.

Pe 3 aprilie, ESO a distribuit o fotografie impresionantă pe timp de noapte făcută în interiorul cupolei. Arată progresul lucrării cu inima Căii Lactee în fundal iluminată de stele strălucitoare. Fotografia recentă de la ESO arată și o fundație centrală din beton, numită structură azimutală, care este esențială pentru stabilitatea telescopului. Acesta va proteja TGE de vibrațiile venite de la sol, asigurând astfel condiții de observare stabile și precise. Structura azimutală va păstra, de asemenea, telescopul și instrumentele sale științifice pentru mulți ani de explorare cosmică care vor veni. Astronomii speră că acest telescop uriaș va face descoperiri revoluționare care vor revoluționa înțelegerea noastră asupra cosmosului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?