Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la încoronarea, la Alba Iulia, a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, ca suverani ai României Întregite, Academia Română a organizat, în data de 18 octombrie 2022, sesiunea festivă specială intitulată „Centenarul Încoronării“.
Articol de Cătălin Mosoia
„Încoronarea petrecută solemn la Alba Iulia, în 15 octombrie 1922, este privită de unii ca un act formal, dar nu a fost. Încoronarea regilor Ferdinand și Maria, în catedrala clădită special cu acest scop, este ultimul act fundamental întregitor al Marii Uniri. Fără încoronare, Marea Unire rămânea neîmplinită. Așa, prin organizarea impecabilă a actului, voința de unire a poporului român era consfințită deplin, în fața țării, a lumii și a lui Dumnezeu“, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
Manifestarea s-a desfășurat în Aula Academiei Române și a fost onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a rostit cuvântul de deschidere. „Acest suveran al României, alături de regina Maria, cu deplina responsabilitate a misiunii sale încredințate de Dumnezeu și de națiunea română, s-a încoronat în 1922, la Alba Iulia, pe urmele lui Mihai Viteazul. Monarhia, regele și regina deveniseră cu-adevărat, în ochii poporului român, depozitarii voinței naționale și ai demnității naționale“, precizează istoricul acad. Ioan-Aurel Pop.
Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a susținut prelegerea „Monarhia dinaintea monarhiei. Consacrarea dinastică la români“. „A trecut un veac de la acea zi de 15 octombrie 1922, când Alba Iulia, capitala Unirii, devenea şi capitala Încoronării, aşadar al ultimului act care sigila marea şi efemera adunare de pământuri româneşti sub un singur sceptru. Era ziua unei ceremonii fastuoase, în care Ferdinand cel Loial şi atât de românca Maria, cu sângele ilustru, britanic şi rusesc, aclamaţi de ţăranii ardeleni ca «Împăratul» şi «Împărăteasa», cu veşmintele strălucitoare amintind de basileii Bizanţului, purtând coroana de oţel de la Plevna şi coroana de aur, deveneau cu adevărat suverani ai României Mari“, a declarat acad. Răzvan Theodorescu, istoric al culturii și istoric de artă.
În prezența unui numeros public pasionat de istorie, au mai rostit prelegeri prof. Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, care a abordat tema „Încoronarea între simbolistica regală și spectacol“, și dr. în istorie Narcis Dorin Ion, director general al Muzeului Național Peleș, care a vorbit despre „Oaspeți de seamă ai serbărilor Încoronării“.
Sesiunea festivă dedicată centenarului încoronării a fost însoțită de o expoziție de panouri fotografice realizată de Asociația „România Culturală“.
De asemenea, cu prilejul acestui eveniment, participanții au putut vizita și expoziția „Centenarul încoronării regilor întregitori de țară – 1922-2022“, vernisată în data de 13 octombrie 2022, în sala „Theodor Pallady“, de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.
Expoziția oferă publicului o imagine completă a efortului organizatoric ce a stat în spatele reușitei solemnităților. Efervescența momentului și diversitatea activităților prin care s-a promovat un eveniment de importanță istorică sunt ilustrate prin fotografii ce surprind momentele încoronării din Catedrala de la Alba Iulia și principalele personalități implicate, ceremonialul manifestărilor, precum și imagini ale construcțiilor executate pentru acest moment istoric, cum este fotografia realizată în timpul lucrărilor la Biserica încoronării din Alba-Iulia. Alături de acestea au fost expuse proiectele de promovare festivistă descrise în publicațiile vremii, emisiunile monetare, discursurile oficiale ale oamenilor politici sau ale demnitarilor din țările aliate.