4.8
(13)

Ca parte a unui nou studiu, cercetătorii spanioli au menționat cenușa vulcanică ca o potențială soluție pentru stocarea energiei produse de centralele solare termodinamice. Pentru oamenii de știință, această soluție ar prezenta multe avantaje față de sărurile topite utilizate în prezent.

Centralele solare termodinamice stochează energia produsă în rezervoare care conțin săruri topite. Cu toate acestea, deși acestea permit conservarea eficientă a căldurii, există încă câteva dezavantaje. De exemplu, există riscul de solidificare la temperaturi scăzute. Astfel, știința încearcă să găsească alternative, așa cum arată un studiu care va apărea în Journal of Energy Storage pe 1 iunie 2024. O echipă de la Departamentul de Știința Materialelor și Chimie Fizică de la Universitatea din Barcelona (Spania), de exemplu, și-a concentrat atenția pe cenușa vulcanică ca o soluție probabilă de stocare a energiei termice.

În cadrul lucrărilor lor, cercetătorii au luat cenușă din Cumbre Vieja, un vulcan activ situat în sudul insulei La Palma, în arhipelagul Canare (vezi fotografia de mai jos). Aceeași cenușă a fost apoi supusă la o mie de cicluri de încălzire până la 750°C și răcire la 250°C. Conform rezultatelor, cenușa vulcanică rezistă mai bine decât sărurile topite, pe lângă o bună conductivitate termică și stabilitate, atât fizică, cât și chimică. În plus, autorii studiului au afirmat că cenușa în cauză a prezentat un câștig de masă de doar 0,54% în urma oxidării suferite.

Dincolo de avantajele observate, cenușa vulcanică nu prezintă niciunul dintre dezavantajele sărurilor topite. De exemplu, ele nu își schimbă starea și, prin urmare, pot fi utilizate chiar și la temperaturi scăzute. Să mai menționăm și faptul că nu sunt corozive și nu au niciun efect negativ asupra duratei de viață a echipamentelor și instalațiilor. De asemenea, trebuie să știți că, deși cenușa vulcanică poate fi folosită singură, este totuși posibil să o combinați cu săruri topite. Acest lucru ar putea ajuta apoi la reducerea riscurilor de solidificare și coroziune ale acestuia din urmă.

Cu toate acestea, în măsura în care acest tip de cenușă este abundent pe Pământ, este în sine o alternativă foarte interesantă la sărurile topite în ceea ce privește stocarea energiei centralelor solare termodinamice. Să menționăm totuși că în jurul vulcanului Cumbre Vieja există aproximativ 200 de milioane de metri cubi de roci magmatice și cenușă. Un alt avantaj: cenușa este, de asemenea, mai economică și mai ușor de utilizat decât sărurile topite.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?