0
(0)

Chimiștii Universității din California-Riverside (UCR) au realizat în laborator ceea ce deunăzi era considerat imposibil: transformarea unei familii de compușui acizi în baze. Mai exact, oamenii de știință au imprimat unor compuși de bor comportamentul tipic catalizatorilor fosforici, prin modificarea numărului și a locației electronilor din bor fără a altera nucleele atomice ale elementului.

 

Lecțiile de chimie din școala generală și din liceu ne-au învățat că acizii sunt substanțe cu gust acru, ce reacționează cu metalele și cu bazele (bazele fiind opusul chimic al acizilor). Mai avansat, bazele sunt structuri chimice care donează perechi de electroni, iar acizii substanțe care le acceptă. Spre exemplu, compușii elementului bor sunt acizi, în timp ce compușii de nitrogen și fosfor sunt bazici.

Cercetătorii din California au urmărit, desigur, mai mult decât să dea peste cap legile chimice, ei au dorit să creeze noi compuși catalitici mai puțin toxici decât cei naturali și cu proprietăți folositoare. De fel, catalizatorii sunt substanțe – de obicei metale la care ionii sau compușii aderă – ce servesc facilitării reacțiilor chimice fără a fi consumați sau modificați în cadrul proceselor de acest fel.

\"(w540)

În timp ce numai aproximativ 30 de metale sunt folosite pentru a forma catalizatori, ionii sau moleculele ce stabilesc legături cu aceștia pot fi milioane, făcând posibili numeroși catalizatori. În prezent, majoritatea acestor legături au la bază nitrogen sau fosfor.

Catalizatorii trebuie să fie baze, iar cei din fosfor, în general folosiți, sunt toxici și pot contamina produsele finite în a căror alcătuire sunt implicați. În schimb, borul nu este toxic. Așa se face că specialistul în chimie Rei Kinjo și colegii săi de la UCR au stabilizat un compus de bor adăugând carbenă, de la care elementul a preluat câțiva electroni. Substanța rezultată, „borilenă”, a putut fi apoi folosită ca un catalizator.

Este aproape ca și cum ai preschimba un atom într-un altul”, a declarat Guy Bertrand, chimist al UCR și coautor al experimentului care a generat noul compus. Noua „borilenă” stabilizată ar putea fi folosită pentru a produce noi catalizatori chimici netoxici, care ar putea fi apoi folosiți pentru a fabrica noi materiale și chiar noi produse farmaceutice.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here