Anul acesta, Soarele şi-a mai revenit din amorţeală şi se pare că ne îndreptăm încet dar sigur spre un nou maximum solar, chiar dacă acesta va întârzia mai mult decât cei 11 ani cât ştiam că durează un ciclu solar complet.

 

Uitându-mă pe statistici, constat că anul acesta am avut 1 singură zi fără pete solare. Anul 2010 a fost mai sărac, dar a însemnat revenirea activităţii solare aşteptate: 51 zile fără pete solare. 2009 a fost un an extrem de sărac în pete pe Soare, în 71% din an neînregistrându-se nici măcar una pe fotosferă. Numărul zilelor fără pete solare din 2004 până astăzi este de 820, iar media minimului solar este de doar 486, semn că Soarele a avut in acest ciclu un minimum mai intens şi mai lung decât de obicei.

\"(w540)

(Click pe imaginile de sus, din slideshow, pentru a mări!)

Astăzi, Soarele ne arată 3 pete mari şi 2 mai mici, greu sesizabile pe imaginea obţinută prin micul meu refractor cu focala de numai 500 mm. Pata centrală, denumită simplu 1261, are potenţial pentru eliberarea materiei în spaţiu sub formă de raze X. Este posibil periculoasă pentru comunicaţiile terestre din cauza poziţiei sale îndreptate spre Terra.

Reamintim faptul că este EXTREM DE PERICULOS să vă uitaţi spre Soare fără un filtru solar adecvat! Folosiţi filtru solar special pentru observaţii solare, altfel puteți orbi!