5
(3)

Deși orezul este unul dintre alimentele de bază ale umanității, cultivarea lui emite mult metan. Recent, cercetătorii au creat o nouă varietate de orez care ar putea atenua semnificativ problema prin reducerea drastică a emisiilor. Cum este posibil acest lucru?

În cel mai recent raport privind perspectivele culturilor și situația alimentară pentru noiembrie 2024, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a menționat în special cultivarea orezului. Un adevărat pilon al nutriției umane, la fel ca grâul sau porumbul, orezul este produs la peste 500 de milioane de tone în fiecare an în lume. Cu toate acestea, se spune că cultivarea sa este responsabilă pentru 12% din emisiile globale de metan (CH4). Să ne amintim că metanul este un gaz cu efect de seră cu o putere de încălzire de douăzeci și cinci până la treizeci de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon (CO2). Deși persistă mult mai puțin timp decât CO2 în atmosferă, prezența sa rămâne foarte îngrijorătoare. Într-un studiu publicat în revista Molecular Plant, cercetătorii chinezi și suedezi arată au creat o nouă varietate de orez care poate fi cultivată cu emisii reduse de metan.

Este important de știut că metanul care emană din câmpurile de orez este cauzat de microbii din sol: metanogene. Acestea se hrănesc cu compuși chimici prezenți în rădăcinile de orez și îi transformă în metan. Acest fenomen este cunoscut științei, dar identificarea compușilor responsabili de producerea metanului rămâne de făcut. Deci, pentru acest studiu, cercetătorii au comparat molecule din rădăcini a două soiuri diferite. Apoi au reușit apoi să izoleze un element responsabil într-una dintre aceste soiuri (SUSIBA2), și anume fumaratul. În cadrul cercetării lor, oamenii de știință au observat că solul însuși conținea ceva capabil să reducă emisiile de metan. Prin urmare, este vorba despre un inhibitor care poate explica parțial diferența dintre cele două soiuri de orez. De asemenea, orezul SUSIBA2 emite mai mult etanol. Cercetătorii au venit apoi cu ideea de a reduce nivelul de fumarat folosind inhibitori și de a crește conținutul de etanol din sol pentru a reduce producția de metan.

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă varietate de orez fără OMG ale cărui emisii de metan sunt cu 70% mai mici decât altele. Testat pe mai multe câmpuri din China, acest soi cu fumarat scăzut și etanol ridicat pare promițător, garantând în același timp rate similare în ceea ce privește productivitatea. Pasul final va fi înregistrarea acestui nou orez la autoritățile chineze înainte de o posibilă comercializare pe scară largă.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?