Una dintre trăsăturile definitorii ale crocodililor o reprezintă, de departe, pielea solzoasă, asemănătoare cu o armură, care le acoperă corpul. Cu atât mai mare a fost surpriza cercetătorilor atunci când au descoperit că aceeași piele este mai sensibilă la stimuli externi decât sunt vârfurile degetelor umane.
Studiind pielea care acoperă puternicele maxilare ale aligatorilor, un Duncan Leitch, student de la Universitatea Vanderbilt din Tennesse, SUA, sub îndrumarea profesorului Ken Catania, a descoperit că această este înțesată cu mici excrescențe, aproape insesizabile, care nu sunt altceva decât aglomerări de senzori. Acest fapt face, așa cum spuneam mai devreme, pielea groasă a crocodilienilor să fie, de fapt, mai sensibilă decât cea umană. Astfel se și explică modul în care crocodilienii îți pot transporta puii în gură fără să îi vatăme, la fel de ușor cum pot ucide un animal de dimensiuni considerabile.
Surprinzător este că, deși știau de existența acestor noduli care împânzesc piele crocodilienilor, oamenii de știință nu le-au dat atenția cuvenită, considerându-i senzori lipsiți de mare importanță.
Sursa: Phys.org