0
(0)

Sarea și piperul oricărui salon auto care se respectă sunt concept-car-urile, adevărate vitrine tehnologice ale producătorilor auto, care astfel ne promit… marea cu sarea în materie de inovații. Să vedem care sunt conceptele care s-au detașat la Salonul Auto Paris 2016.

Renault TréZor

Fără îndoială, titulatura de „dream-car” (sau, pentru că suntem pe teritoriu francez, „voiture de rêve”) a salonului îi revine coupe-ului de numai 1,08 metri înălțime Renault TréZor.

paris-2016-1-renault-trezor-stiinta-tehnica-2Unii îl asemuiesc cu un Batmobil datorită accesului în habitaclu care se face prin deschiderea carlingii (ce reunește suprafața vitrată roșie și acoperișul).

Alții cu un GT de rasă, datorită motorului electric de 354 CP, preluat de pe monopostul Renault din campionatul Formula E, dar și a caroseriei din fibră de carbon, cu idei inedite (de exemplu, sistemul de răcire de pe capotă, cu fante de tip fagure ce se închid/deschid automat).

Și mai sunt și aceia care văd în TréZor o declarație de forță a francezilor, care se pare că își doresc să fie printre fruntașii trendului mașinilor autonome. În modul autonom, și logo-urile exterioare sunt iluminate, iar volanul (dotat cu trei mici displayuri, ca în monoposturile de curse) se extinde în laterale, lăsând mult mai vizibil ecranul din spatele său.

paris-2016-1-renault-trezor-stiinta-tehnica-3Tabloul de bord este un imens display, realizat dintr-o combinație de OLED și Corning Gorilla Glass, afișând și aplicațiile de pe smartphone-ul ce poate fi plasat într-un loc dedicat în cotieră. În mod inedit, „portbagajul” e format din două geamantane plasate în fața pasagerilor, iar scaunele și ornamentele interioare sunt realizate în parteneriat cu KEIM, specialist în mobilier.

Totuși, Renault TréZor nu prefigurează un viitor supercar de serie, ci se dorește doar o vitrină tehnologică a unor soluții pe care francezii doresc să le implementeze pe mașinile de serie abordabile cel mai târziu în 2020 – în special pachetul de sisteme pentru condus autonom, reunite sub conceptul „hands off / eyes off”.

Citroen CXperience

Conceptul celor de la Citroen se învârte în jurul ideii „Citroen Advanced Confort”, fiind vorba despre o limuzină în primul rând originală ca design, dar și care pune accentul pe aerodinamică, având câteva elemente mobile ale caroseriei, pentru îmbunătățirea comportamentului la viteze mari.

paris-2016-2-citroen-cxperience-stiinta-tehnica-3Accesul în interior se face prin patru portiere de mari dimensiuni, cu deschidere „în oglindă” (lipsa montantului central ușurează accesul pasagerilor în spate). Habitaclul respiră mult lux, datorită materialelor sofisticate și a culorilor vii. Cele patru scaune, de exemplu, sunt realizate dintr-o spumă flexibilă, capabilă să memorizeze forma anatomică a ocupanților.

paris-2016-2-citroen-cxperience-stiinta-tehnica-4Tabloul de bord este dominat de un uriaș display orizontal, cu diagonala de 19”, iar informațiile necesare condusului sunt proiectate în fața șoferului, cu ajutorul unui sistem Head-Up Display. Oglinzile retrovizoare sunt înlocuite de camere de filmat, iar pe parbriz este montată o cameră video „Citroen ConnectedCam”, bună pentru a înregistra imagini din călătorii și a le împărtăși prietenilor pe facebook – mașina având un sistem multimedia conectat permanent la internet.

Din punct de vedere al sistemului de propulsie, CXperience este o mașină hibridă plug-in, combinând un motor termic și unul electric, bateria asigurând o autonomie maximă teoretică de 60 km. În principiu, acest concept ne dă o idee despre ce ar putea oferi viitoarea berlină de clasă medie-mare a mărcii, fiind clar că Citroen caută să redevină un etalon în privința originalității.

Mercedes-Benz Generation EQ

Tesla Model X, primul SUV 100% electric de serie, va avea un nou rival serios – cel puțin acesta este mesajul care se subînțelege din prezentarea la salonul parizian a conceptului Mercedes-Benz Generation EQ. Asta după ce anul trecut, la Salonul Auto Frankfurt 2015, Audi a arătat publicului SUV-ul electric e-tron quattro Concept, care ar trebui să devină model de serie în 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=ztgh_IqmnaI

Mercedes-Benz are în gamă un singur model 100% electric, B-Class Electric Drive, în rest mizând pe variante plug-in hibrid pentru multe dintre actualele sale linii de modele. Conceptul de față are mai multe ținte. În primul rând, vorbim de un nou sub-brand, „EQ” fiind pentru Mercedes-Benz ceea ce „i” este pentru BMW: un indicativ destinat modelelor cu propulsie electrică.

paris-2016-3-mercedes-eq-stiinta-tehnica-3După care EQ mai înseamnă o platformă tehnică modulară, care permite atât adaptarea unor configurații diferite de baterii litiu-ion (dezvoltate de Deutsche Accumotive, subsidiară a Daimler), cât și dezvoltarea unor modele diverse, de la berline la SUV-uri. Adică un fel de „copy-paste” a strategiei de dezvoltare Tesla…

SUV-ul EQ anunță o autonomie maximă teoretică de 500 km, în condițiile în care sistemul de propulsie, format din două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte) oferă o putere maximă de 400 CP și un cuplu maxim de 700 Nm – suficient pentru a catapulta mașina în mai puțin de 5 secunde până la 100 km/h. Bateria, plasată în podea, oferă și posibilitatea încărcării wireless, prin inducție. În plus, este interschimbabilă, în cazul în care clientul dorește o variantă mai performantă.

paris-2016-3-mercedes-eq-stiinta-tehnica-4Habitaclul conceptului de față mizează, deloc surprinzător, pe multe displayuri – cel principal are o diagonală de 24 inch și o lungime de peste 50 cm! Toate comenzile (cu excepția reglajului electric al scaunelor) se realizează de pe displayurile tactile, iar imaginile de la camerele video exterioare, care înlocuiesc retrovizoarele, sunt afișate pe displayuri integrate în portiere.

Conceptul EQ nu dispune de sistem de conducere autonomă, dar sistemul de navigație, dezvoltat împreună cu Microsoft HERE, beneficiază de tehnologia „Car-to-X”, care permite schimbul de informații cu mediul exterior, cu infrastructura și cu celelalte mașini. Versiunea de serie a SUV-ului concept Generation EQ este anunțată pentru 2019, germanii afirmând că prețul va fi la nivelul unei versiuni de echipare medii a SUV-ului compact Mercedes-Benz GLC – deci în jur de 45-50.000 euro.

Volkswagen I.D.

După ineditul concept Budd-e, prezentat la CES 2016 (deci nu la un salon auto), iată că Volkswagen recidivează cu un nou concept de vehicul 100% electric: I.D. este un hatchback compact, care prefigurează o mașină electrică de serie în 2020.

Față de stilul foarte sobru al actualelor modele (în special Golf-ul), conceptul VW I.D. arată complet diferit, încercând să sugereze un cât mai puternic caracter eco. Însă forma de aproape monovolum sugerează și un spațiu interior generos, în ciuda lungimii de numai 4,1 metri.

paris-2016-4-vw-id-stiinta-tehnica-2Portierele spate sunt culisante, asigurând un acces facil în spate, mai ales că montantul central lipsește. Iar suprafața podelei este plană, ceea ce permite o modularitate foarte bună pentru transportul unor obiecte agabaritice. Poate părea surprinzător, dar tabloul de bord este concentrat în fața șoferului, afișarea informațiilor făcându-se pe un singur display, iar comenzile pentru condus (și cele ale „cutiei de viteze”) fiind grupate pe volan – doar cele pentru climatizare sunt plasate pe portiere.

paris-2016-4-vw-id-stiinta-tehnica-1VW I.D. este dotat cu un sistem de conducere autonomă foarte interesant: acesta se activează la apăsarea timp de trei secunde a siglei de pe volan, moment în care volanul se „pliază”, iar din colțurile acoperișului ies la iveală patru senzori laser, care, împreună cu senzorii radar și camerele exterioare, controlează mașina.

Revenirea la controlul uman se realizează prin apăsarea simultană a pedalelor de frână și de accelerație, moment în care parbrizul se transformă într-un imens head-up display, cu realitate augmentată.

paris-2016-4-vw-id-stiinta-tehnica-3Din punct de vedere al sistemului de propulsie, motorul electric plasat în spate dezvoltă 170 CP, iar bateriile asigură autonomii variind între 400 și 600 km, în funcție de capacitatea preferată.

Practic, I.D. e văzut de germani ca un simbol al viitoarei ofensive: VW pregătește nu mai puțin de 30 de modele 100% electrice în următorii 10 ani, iar din 2025 sistemele de conducere complet autonomă se speră că vor fi pregătite pentru mașinile de serie.

Lexus UX

Conceptul care putem spune că a atras cel mai mult privirile, în special a generației facebook, a fost Lexus UX – care prefigurează un SUV de clasă subcompactă, un frate mai emancipat al lui Toyota C-HR.

Aspectul exterior este foarte agresiv și chiar sportiv, o trăsătură oarecum ciudată dacă luăm în considerare pronunțatul spirit offroad pe care îl sugerează roțile cu pneuri mari și aripile proeminente. Designerii numesc acest melanj „inside-out”, care își propune să creeze o sinergie puternică între exterior și interior.

paris-2016-5-lexus-ux-stiinta-tehnica-1Habitaclul lui Lexus UX pare desprins din două lumi total opuse, un efect pe care designerii îl denumesc „deconstrucție”. În partea din spate regăsim o banchetă de tip sofa și o ambianță relaxantă. Pasagerii din față, în schimb, au la dispoziție fascinantele scaune „Kinetic Seat”, care au șezutul și spătarul realizate din rețele de fibre care se mișcă și se mulează în funcție de anatomia pasagerului – totul pentru a oferi un suport optim.

paris-2016-5-lexus-ux-stiinta-tehnica-2Apoi se remarcă postul de conducere, desprins parcă direct din desenele animate SF japoneze. Întrepătrunderea elementelor sculpturale duce la o puternică senzație de afișaj tridimensional, iar zona centrală a consolei dă impresia controlului prin holograme. Surprind montanții față foarte subțiri, realizați din aluminiu și ornați cu aripioare din policarbonat.

Cât din toate aceste năstrușnice idei vor fi valabile și pe viitorul SUV de serie, nu se știe. E clar, însă, că Lexus UX nu poate lăsa pe nimeni indiferent, iar inventivitatea designerilor japonezi e menită să facă din mașină un adevărat accesoriu life-style pentru clientul modern.

Dacă e să ne luăm după promisiunile concept-car-urilor, peisajul auto, atât din punct de vedere vizual, dar mai ales tehnologic, se anunță foarte ofertant în viitorul apropiat, de peste câțiva ani. Propulsie electrică, sisteme de condus autonom și control prin touchscreen – acestea par să fie principalele „ingrediente” la care lucrează inginerii. Totuși, cele mai multe concepte pierd extrem de mult până când ajung (dacă ajung) în fabricația de serie. Așa încât de cele mai multe ori doar visăm frumos…

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?