0
(0)

Salonul Auto Geneva 2016 este considerat cel mai mare salon auto european de la început de an. Așa încât noutățile prezentate în premieră mondială în Elveția devin extrem de importante pentru lumea auto.

Astfel stă situația cu un nume total nou din industria auto: Techrules. Un start-up care provine din China, la fel ca Faraday Future, care a făcut furori în ianuarie, la Consumer Electronics Show de la Las Vegas. De ce credeți că atrage atenția conceptul lor, botezat sec AT96 TREV?

techrules-trev-geneva-2016-303
TREV: Turbine-Recharging Electric Vehicle. Un nou sistem range-extender pentru propulsia electrică

Deoarece TREV este acronimul unei tehnologii inedite pentru lumea auto: Turbine-Recharging Electric Vehicle. Adică mașina prezentată de chinezi se bazează pe un sistem de propulsie electrică, dar care beneficiază de un sistem range-extender constând dintr-o turbină. La fel ca turbinele folosite în domeniul aviatic.

Nu vă gândiți, totuși, la genul de ”mașină cu reacție”, pentru că vorbim de o micro-turbină. Care este capabilă să funcționeze cu o turație maximă de 96.000 de rotații pe minut, fiind gândită pentru a produce energia electrică necesară bateriilor care alimentează cele 6 motoare electrice (câte unul pentru roțile față și câte o pereche pentru roțile spate).

techrules-at96-trev-geneva-2016-103
Techrules AT96 TREV beneficiază de nu mai puțin de 6 motoare electrice!

Puterea totală combinată a motoarelor electrice (fiecare cântărind doar 13 kg) se cifrează la 1.044 CP, iar valoarea cumulată a cuplului motor maxim este de, atenție, 8.640 Nm! Așa încât Techrules AT96 TREV e capabilă, cel puțin în teorie, de un demaraj de la 0 la 100 km/h în doar 2,5 secunde. Totuși, viteza maximă este limitată la ”doar” 349 km/h…

Însă nu performanțele amețitoare reprezintă atuul acestui concept, ci mai degrabă autonomia totală pe care o promite sistemul TREV: peste 2.000 km!

techrules-at96-trev-geneva-2016-104
Cu un plin de kerosen, Techrules AT96 TREV poate parcurge mai mult de 2.000 km fără realimentare!

În regim strict electric, bateria  cu o capacitate de 20 kWh, de tip LiMn (tehnologie care asigură încărcarea totală în doar 40 de minute), asigură o autonomie de maximum 150 km. Însă, cum turbina promite un consum mediu de kerosen de 4,8 litri/100 km pentru încărcarea completă a bateriei, rezervorul de 80 de litri permite parcurgerea a încă 1.900 km. Iar, în regim hibrid, consumul turbinei poate scădea până la numai 0,18 litri/100 km.

De menționat că AT96 (unde AT provine de la ”Aviation Turbine”) va fi o mașină dedicată pistelor, urmând să fie alimentată doar cu kerosen, benzină sau diesel utilizate în motorsport. Pentru ”milionarii de rând”, cei de la Techrules pregătesc varianta de stradă GT96 (unde GT provine de la ”Gas Turbine”), care va utiliza drept carburant biogazul sau gazul natural.

techrules-gt96-trev-geneva-2016-201
Varianta omologată pentru circulația pe drumurile publice se numește Techrules GT96 TREV

Dar planurile firmei chinezești sunt mai ample: așa cum Faraday promite o gamă de autoturisme bazate pe platforma tehnică a conceptului FFZER01, la fel se va întâmpla și cu Techrules, care va echipa viitoare modele de serie (mult mai accesibile decât mașinile supersport) cu acest sistem TREV. Despre care proiectanții mai afirmă că e mult mai fiabil decât orice alt sistem range-extender de până acum.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?