Cea de-a doua generație a crossoverului Mini Countryman propune, în premieră pentru marca britanică (deținută de BMW Group), și o versiune de motorizare plug-in hibridă. Am testat această mașină pentru a vedea dacă vorbim, într-adevăr, de un Mini eco.
Aspect și imagine
Mini nu mai are nevoie de prezentări – e o marcă auto foarte cunoscută, asociată fie cu Beatles, fie cu Mr. Bean, fie cu moda și viața fără griji. De acum, însă, pentru Mini începe să conteze și termenul „eco”, deoarece mașina de față este primul Mini de mare serie electrificat.
Atâta doar că aproape nimic din aspectul lui Mini Countryman Cooper S E ALL4 nu-ți sugerează că mașina asta e capabilă să parcurgă câteva zeci de kilometri în regim zero emisii. Dimpotrivă, față de ce înseamnă termenul „mini”, acest Countryman marchează o altă premieră în istoria mărcii: este cel mai voluminos Mini de serie de până acum, gabaritul său ajungând la nivelul cunoscutului SUV compact Dacia Duster.
După care aspectul noului Countryman mizează mai mult pe robustețe și o oarecare agresivitate, de mean-machine – nicidecum de green-machine. E un SUV-uleț pentru aventuri urbane, dar și pentru escapade hai-hui pe coclauri. Iar evacuarea proeminentă te face să exclami condescendent „cum să fie asta mașină eco?!”.
Însă, față de celelalte versiuni de motorizare, acest Countryman are o carte de vizită destul de clară, chiar dacă mică: logo-ul galben cu un ștecher, plasat pe aripi și pe hayon. De fapt, vorbim de un „E” disimulat. De la „electric”.
Interior și gadgeturi
Faptul că Mini e o marcă pentru pretențioși e foarte clar o dată ce intri în mașină. Chiar dacă Mini Countryman mizează pe un stil simetric al bordului, multitudinea de detalii rotunde diferențiază destul de mult acest model în peisajul aglomerat al SUV-urilor. Pentru un om obișnuit, ambianța interioară e destul de originală, dar și suficient de practică. În timp ce fanii Mini se vor simți familiar în această mașină, cele mai multe butoane regăsindu-se și pe alte modele ale mărcii.
Ce atrage atenția mai mult într-un Mini Countryman?
Ecran tactil de 8,8 inci
La fel ca majoritatea mașinilor din ziua de azi, Mini Countryman dispune de un touchscreen pentru sistemul multimedia și cel de navigație. Însă, spre deosebire de alte mașini, acest display, împreună cu o serie de butoane, e cuprins într-o „insulă” rotundă, plasată central pe bord și care reprezintă o caracteristică inconfundabilă a noilor mașini Mini.
Accesarea funcțiilor se poate face și tactil, dar și prin intermediul centralei de comandă iDrive, de pe tunelul central, dominată de un mare comutator multifuncțional. Dacă mă întrebați pe mine, în era smartphone-urilor devine redundant iDrive-ul (chiar dacă uneori oferă mai multă comoditate…).
Meniul sistemulului multimedia e gândit să fie și ergonomic, și drăguț, fără a surprinde prin cine știe ce inovații. E adevărat, rama cercului e dotată cu LED-uri, care își schimbă culoarea în funcție de mai mulți factori. Dar cred că ar fi fost realmente WOW dacă displayul ar fi ocupat tot acest cerc central – poate vom vedea așa ceva pe următoarele Mini?
Head-up Display
Dacă la modelele mai scumpe, afișarea informațiilor se poate face și pe parbriz, în cazul lui Mini Countryman s-a preferat o soluție mai ieftină – informațiile principale pot fi proiectate pe un mic ecran, plasat pe bord în spatele volanului, dar astfel încât să nu-ți muți privirea de la drum. Nu, nu e o fiță, în viața de zi cu zi această dotare scade foarte mult distragerea atenției când conduci.
Indicatoarele normale sunt cool, fiind inspirate din lumea moto. Însă afișajele sunt cam mici, așa încât head-up display-ul își dovedește cu atât mai mult utilitatea. Ar fi și mai bine dacă pe head-up display s-ar putea vedea și informațiile computerului de bord, nu doar cele ale sistemului de navigație.
Sistem de asistență la parcare
Astfel de sisteme nu mai reprezintă o noutate, dar, în cazul lui Mini Countryman Cooper S E, mi-a atras atenția faptul că această dotare este oferită standard! Ceea ce înseamnă că acest crossover de oraș îți face viața mai ușoară la manevrele de parcare, în special la parcarea laterală.â
După ce senzorii laterali identifică un spațiu suficient, din câteva comenzi simple mașina parchează singură, fără bătăi de cap pentru șofer. În plus, ai la dispoziție și o cameră pentru mersul înapoi, precum și senzori de parcare față/spate. Așa încât se reduce la minimum pericolul să lovești sau să zgârii mașina în locuri strâmte.
Pilot automat activ
Mă așteptam ca și această funcție să fie standard, deoarece asigură creșterea gradului de confort și de siguranță pe autostradă. Din fericire, nu costă mult, așa încât recomand bifarea acestei optțiuni. Personal, după ce am testat o sumedenie de mașini cu acest tip de sistem (care încetinește automat mașina în funcție de viteza vehiculului din față), nu mai simt absolut niciun stres când mașina încetinește singură.
Sistem de asistență frânare urgență
O altă dotare foarte utilă și care ar trebui oferită standard. Senzorii monitorizează permanent zona din fața mașinii și, în cazul apariției unui obstacol (un pieton apărut din senin pe carosabil sau frânarea de urgență a mașinii din față), comandă frânarea rapidă și eficientă a lui Countryman – mult mai repede și eficient decât îi ia creierului uman să analizeze situația, să ia decizia că e cazul să frâneze și să comande piciorului să apese pe frână…
Selector moduri de conducere: Normal, Green, Sport
Mașinile produse de grupul BMW ne-au obișnuit deja cu posibilitatea de a putea alege setările mașinii, în funcție de cum vrem să conducem: mai dinamic sau mai economic. În cazul lui Mini Countryman, e de apreciat modul în care se selectează aceste moduri – „butonul” este, practic, un inel original plasat în jurul manetei schimbătorului. Iar alegerea unui mod implică și schimbarea paletei cromatice din mașină. Foarte cool, dar și intuitiv.
Butoane amintind de avioanele de altă dată
Câteva dintre funcțiile mașinii pot fi controlate de la niște butoane atipice, al căror aspect și mod de acționare sunt similare cu butoanele multor avioane de război, din secolul trecut. În această categorie intră și butonul pentru pornirea motorului, ușor de identificat. De altfel, culoarea sa galbenă este cam singurul indiciu că ești într-un Mini eco…
Sistem de propulsie
După cum spuneam și la început, Mini Countryman Cooper S E este primul Mini de mare serie electrificat. Asta deoarece dispune de un sistem hibrid, împrumutat de la „vărul” BMW 225xe. Ceea ce presupune asocierea dintre un motor pe benzină (în trei cilindri, având 1,5 litri și dezvoltând o putere maximă de 136 CP) și un motor electric (plasat pe puntea spate și având 65 kW – 88 CP).
Puterea maximă conjugată a celor două agregate ajunge la 224 CP, iar cuplul maxim combinat la 385 Nm. Practic, în momentul când ambele motoare sunt în funcțiune, mașina funcționează în regim 4×4 – de altfel, la pierderea aderenței roților din față, motorul electric intră mai rapid și mai eficient în acțiune decât în cazul unui sistem convențional 4×4.
Energia pentru motorul electric provine de la o baterie litiu-ion, cu o capacitate utilă de 5,7 kWh și care promite o autonomie maximă teoretică (în regim 100% electric) de 42 km. Față de un Countryman obișnuit, acest Countryman plug-in hibrid presupune un portbagaj cu 50 de litri mai mic (având doar 405 litri). În plus, această versiune plug-in hibridă face din Countryman Cooper S E și cel mai greu Mini de serie de până acum, masa proprie depășind 1,7 tone.
Totuși, faptul că e o mașină grea nu înseamnă că e o mașină leneșă. Dimpotrivă, demarajul 0-100 km/h se realizează în mai puțin de 7 secunde, ceea ce-i conferă lui Countryman Cooper S E performanțe dinamice aproape de nivelul versiunii sportive Countryman John Cooper Works – care are 7 CP în plus și e cu mai puțin de 0,5 secunde mai rapidă.
În utilizarea cotidiană, Countryman Cooper S E se dovedește o mașină agilă (ba chiar războinică, în modul Sport), o idee cam rigidă față de ceea ce te aștepți de la un SUV-uleț și foarte manevrabilă și stabilă (în ciuda masei măricele). În mod clar, dacă vrei un Mini Countryman rapid, versiunea plug-in hibridă se dovedește o alegere foarte bună.
Autonomie și consum
Iată-ne ajunși la marea întrebare „chiar are sens această versiune plug-in hibridă?”. Pentru a da un răspuns elocvent, trebuie să analizăm mașina din două puncte de vedere: vehicul electric, respectiv vehicul hibrid.
Condus 100% electric
În majoritatea timpului, mașinile sunt folosite în mediul urban, lucru valabil și pentru SUV-urie și crossover-urile compacte de genul lui Countryman. Însă în aglomerația urbană marele „călcâi al lui Ahile” în privința unui motor termic ține de noxele pe care le emite în funcționare, mai ales dacă ne gândim la regimul intermitent presupus de traficul din oraș.
Prin urmare, faptul că acest Mini promite că poate funcționa circa 40 km bazându-se doar pe motorul electric, deci în regim zero emisii, este lăudabil. În practică, însă, autonomia este mai redusă, fiind influențată de mai mulți factori: temperatura exterioară, stilul de condus, gradul de încărcare al mașinii.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie căutat butonul „eDrive” (plasat la îndemână, lângă butonul pentru pornirea motorului) și selectată funcția „MAX eDRIVE”. În acest caz, dacă se merge cât de cât atent (dar nu neapărat economic) și fără a apela la aerul condiționat, se pot parcurge fără efort chiar și 30 km în mod electric. Ceea ce este suficient pentru majoritatea escapadelor din oraș.
Pornirea aerului condiționat duce iremediabil la afectarea autonomiei, care scade cu circa 5 km. Iar adoptarea unui stil mai dinamic mai „fură” niște kilometri din autonomie, așa încât trebuie să te mulțumești doar cu vreo 20 km până când motorul termic va intra în acțiune. În principiu, dacă între două drumuri există și prize sau stații de la care să încarci bateria mașinii, Countryman joacă destul de bine rolul de mașină electrică pentru utilizarea cotidiană.
De reținut, totuși, că încărcarea bateriei de la o priză normală de 220V durează cel puțin 3 ore și jumătate, iar un Wallbox reclamă peste 2 ore. Ca idee, în 20 de minute, cât am petrecut la un supermarket dotat cu stație de încărcare pentru mașini electrice, bateria lui Countryman s-a încărcat cu aproape 20%, ceea ce i-a conferit mașinii un plus de 4 km la autonomie.
Prin urmare, nu e așa de mare bătaie de cap să folosești acest Contryman plug-in hibrid în regim strict electric. Câtă vreme îndeplinești niște condiții: nu ți-e lene să pierzi un minut cu scoaterea cablului din portbagaj și cuplarea la stație; nu uiți ca, de fiecare dată când pornești mașina, să alegi modul de condus Green, respectiv funcția MAX eDRIVE; nu consideri un compromis prea mare să adopți un stil mai economic de condus.
Altfel, dacă ești genul dominat de comoditate, sunt mai puține șanse să mergi 100% electric. Ceea ce ne duce la celălalt mod de utilizare al mașinii.
Condus în regim hibrid
Când butonul eDrive este setat pe modul implicit AUTO eDRIVE, computerul central dictează funcționarea optimă a sistemului hibrid. Deci comandă funcționarea alternativă a motorului termic, respectiv a celui electric, din când în când cele două funcționând concomitent. Însă motorul pe benzină rămâne de bază în tracțiunea mașinii, cel electric fiind de ajutor în special la plecarea de pe loc sau la accelerațiile mai puternice.
Butonul eDrive mai are o funcție: SAVE. Activând-o, te asiguri că gradul de încărcare al bateriei rămâne la un anumit nivel, până când vei avea nevoie să conduci mașina în regim strict electric (exemplu: locuiesc în afara Bucureștiului, așa că, la plecarea spre birou cu bateria plină, activez SAVE până la intrarea în oraș, în regim extraurban mașina funcționând în regim hibrid, motorul electric utilizând doar energia câștigată la decelerare sau din încărcarea bateriei asigurată de motorul termic în timpul funcționării).
În regim hibrid, Mini Countryman Cooper S E nu e tocmai mașina economică la care mă așteptam, consumul în regim urban variind între 7 și 10 litri/100 km (valoarea maximă survenind în urma utilizării aerului condiționat, în modul Normal și în trafic foarte aglomerat, iar cea minimă în modul Green, fără aer condiționat și în condiții de trafic mai lejer).
E adevărat, puterea generoasă a sistemului hibrid și masa mare a mașinii explică de ce acest Countryman plug-in hibrid nu e super-economic. Lucru valabil și în regim de autostradă, unde se obțin valori de circa 7-8 litri/100 km când „nu-i dai bice”, ceea ce face un Countryman diesel superior din punct de vedere al consumului la drum lung.
De fapt, devine clar că inginerii nu au vrut un compromis prin care să afecteze performanțele mașinii în favoarea economicității. Din punct de vedere convențional, pentru un crossover pe benzină de peste 200 CP, consumul lui Countryman Cooper S E este pur și simplu rezonabil.
CONCLUZII
Nu e ușor de tras linie și de dat un verdict concis în privința lui Mini Countryman Cooper S E. Dar lucrurile se simplifică odată ce ne uităm la prețul de bază al acestei mașini: peste 36.000 de euro. Adică e clar că vorbim de un model destinat unui public cu venituri peste medie, cu pretenții mai ridicate și pentru care analiza strict pragmatică nu este prioritară.
Oricum, înainte de a concluziona „scump halatul”, haideți să ne uităm și la peisajul mașinilor cu propulsie plug-in hibridă oferite pe piață la acest moment: mai ieftine decât acest Mini Countryman plug-in hibrid sunt doar hatchback-ul compact VW Golf GTE și monovolumul compact BMW 225xe – la diferențe mai mici de 1.000 de euro.
Nu doar atât, Mini Countryman Cooper S E este cel mai puțin scump SUV plug-in hibrid. Iar, prin programul Rabla Plus (adică scăzând ecotichetul de 20.000 de lei și prima de casare de 6.500 lei pentru un „hârb”), prețul acestui Mini electrificat scade până la vreo 30.000 de euro. Ceea ce deja pot spune că nu e rău absolut deloc pentru un astfel de Mini.
Cred că termenul „rezonabil” este cel mai potrivit pentru ceea ce oferă sistemul plug-in hibrid în materie de economicitate: autonomia realistă în regim electric este rezonabilă, iar consumul în majoritatea condițiilor se dovedește și el rezonabil. Este de așteptat ca fanii mașinilor diesel să laude superioritatea unui Mini Countryman D la drumurile lungi – dar să nu uităm că un astfel de crossover e folosit în cea mai mare parte a timpului în regim urban, unde Countryman Cooper S E contracarează cu posibilitatea de a funcționa fără a polua.
Nu în ultimul rând, acest Mini plug-in hibrid surprinde foarte plăcut la capitolul performanțe, demonstrând că nu e neapărat nevoie să alegi versiunea de top John Cooper Works (decât dacă ești dependent de look-ul sportiv specific sau de sunetul aproape racing). Așa încât pot spune că, pentru un crossover dinamic, acest Mini e suficient de economic.
Cu alte cuvinte, după o analiză ceva mai profundă, concluzia mea este că Mini Countryman Cooper S E reprezintă cea mai echilibrată versiune din gama noii generații Countryman. Nu este Mini-ul perfect, dar poate primi titulatura de „cel mai eco Mini al momentului”.