Domeniul auto care cuprinde mașinile ecologice (mașini electrice, mașini plug-in hibride și non-plug-in hibride) este într-un stadiu incipient la noi în țară. Știință & Tehnică a fost partener media la conferința-dezbatere „Mașinile ecologice – Viitorul în prezent”, care și-a propus să investigheze avantajele propulsiei electrice, dar și barierele de pe piața noastră.
Vorbitorii au prezentat diverse aspecte legate de acest domeniu, de la demontarea unor mituri populare până la evidențierea avantajelor unor mașini electrie în vânzare actualmente pe piața noastră. De asemenea, s-a adus în discuție problema spinoasă a infrastructurii de alimentare, dar s-a făcut referire și la detaliile privind finanțarea sau mediul legislativ necesar dezvoltării segmentului mașinilor nepoluante.
La conferință a participat și domnul Istvan Jakab, consilier în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, din postura de reprezentant al structurilor guvernamentale, a trebuit să facă față unor ”rafale” de întrebări din partea speakerilor, dar și a celor din public.
Concluzia preliminară în urma dezbaterii este că guvernul consideră foarte importantă implicarea în sprijinirea domeniului mobilității electrice, fiind căutate soluții optime de finanțare și lucrându-se la un program pe termen lung. Totuși, rămânând realiști, marile obstacole rămân deocamdată birocrația în absorbția fondurilor europene dedicate, precum și problemele sociale, economice și politice (de exemplu, faptul că 2016 este un an electoral).
Pentru început, s-a concluzionat că, deși evoluția domeniului mașinilor ecologice are nevoie de sprijinul guvernamental, e clar că tot sectorul privat trebuie să ducă greul și să-și asume riscurile, atât în ce privește comercializarea de mașini electrice și plug-in hibride, cât și în privința investițiilor în infrastructura de stații de alimentare.
Practic, această conferință-dezbatere „Mașinile ecologice – Viitorul în prezent” este un semnal că domeniul mașinilor electrice și plug-in hibride e necesar să evolueze cât mai rapid, dar și că problemele care trebuie surmontate sunt încă foarte mari. Participanții la această conferință au avut și ocazia de a testa câteva dintre modelele de mașini electrice și hibride plug-in care se comercializează în România.
Organizatorul conferinței a fost Idea Events, în parteneriat cu Renovatio și cu sprijinul British Romanian Chamber of Commerce. Printre partenerii media ai conferinței s-au numărat Știință & Tehnică și Ecoprofit. Iar speakerii au fost următorii:
- Moderator: Vlad Mironescu – Redactor șef ProMotor
- Oraan Mărculescu – Business Manager Ecoprofit.ro și Project Manager Știință & Tehnică
- Alex Șeremet – Corporate Communication Manager BMW Group România
- Vlad Mihăilă – Training Manager Volkswagen România
- Paul Badea – CEO Badsi
- Alexandru Teodorescu – CEO Renovatio
- Robert Maftei – Executive Director Unicredit Leasing Fleet Management
- Gheorghe Năstase – reprezentând Casa de Avocatură Rațiu&Rațiu
- Istvan Jakab – consilier în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor