Toată lumea știe răspunsul la această întrebare extrem de simplă, nu-i așa? Se face mai cald, apar albinele și gâzele și, gata, copacii încep să înflorească. Ei bine, din punctul de vedere al unui cercetător din domeniul horticulturii, lucrurile sunt mai complicate.
Primăvara e un fel de adolescență pentru un pom, care, oarecum similar ca oamenii, trece printr-o serie de schimbări. Atât de mari, încât, dacă ai fi de pe altă planetă, probabil ai avea impresia că un copac înflorit este un total alt organism față de același copac iarna.
Cum ”știu” copacii să înflorească la venirea primăverii? De fapt, contrar părerii populare, e o chestiune care are legătură mai mult cu scădereaa perioadelor de noapte decât cu temperatura în creștere.
Plantele conțin o moleculă denumită ”phytochrome”, cu funcție de fotoreceptor – adică detectează cantitatea de lumină într-o anumită perioadă de timp. Această moleculă poate vi văzută și ca un fel de ”clepsidră biologică” a pomului, care pur și simplu măsoară lungimea zilei și, mai ales, a nopții.
Când nopțile încep să fie mai scurte, mugurii primesc ”undă verde” pentru a înflori. Dacă, totuși, vine brusc o perioadă foarte rece, semnalul transmis mugurilor este de a se ”retrage” și proteja.
Copacii au două tipuri de muguri. Cei ”grași”, din care se formează florile și care sunt esențiali în procesul de polenizare, respectiv cei ”ascuțiți”, vegetativi, din care se formează ramurile. Procesul de înflorire a copacilor are un singur scop: acela de reproducere.
Un fapt prea puțin cunoscut publicului ține de copacii mult mai înfloriți decât în mod normal – lucuru pe care oamenii tind să îl asocieze cu ideea de sănătate foarte bună a plantei. Dimpotrivă, este un fel de mesaj prin care copacul ”anunță” că știe că va muri. Și, înainte de asta, vrea să aibă parte de cât mai multă ”distracție” și de cât mai mulți urmași…