0
(0)

Apicultorii se confruntă cu o scădere îngrijorătoare a numărului de albine. În SUA, între 2006 şi 2007 roiurile de albine au scăzut cu 25%. În Franţa s-a constatat o scădere cu 50% a numărului de albine.

 

Acest fenomen poartă numele de sindromul prăbuşirii roiurilor (Collapse Disorder – CCD) şi poate avea consecinţe extrem de grave pentru ecosistem şi pentru polenizarea plantelor.

Din acest motiv a fost lansat programul european de cercetare intitulat Bee-Doc, prin care se urmăreşte studiul acestei probleme pe trei direcţii de studiu. Prima dintre ele urmăreşte dezvoltarea de noi proceduri de diagnosticare. A doua include dezvoltarea de strategii pentru prevenirea fenomenului iar a treia are drept obiectiv dezvoltarea de tratamente noi care să implice o cât mai mică utilizare a medicamentelor de sinteză. Bee-DOC a fost lansat în martie 2010 şi implică participarea a 11 universităţi din nouă ţări diferite.

La Universitatea Hohenheim din Stutgart, Germania, cercetătorii încercă să folosească anumite toxine în grupuri de albine. Dr. Peter Rosenkranz a explicat pe siteul Research Information Center al Comisiei Eurpene: „Înainte de toate dori să înţelegem efectele reale ale anumitor combinaţii de pesticide şi paraziţi. Vrem să vedem cum reacţionează roiurile de albine, cum gestionează expunerea la toxine şi explorăm posibilitatea de a selecta albine capabile să producă urmaşi mai bine adaptaţi la diferite tipuri de paraziţi.” Tot în Germania, la Universitatea Halle Wittenberg, progarmul de cercetare se concentrează pe genetică.

Cercetărorii caută să înţeleagă care gene sunt activate atunci când apare o sursă de stres pentru insecte (cum ar fi bolile, paraziţii sau pesticidele). O altă grupă de cercetători este localizată în Avignon, Franţa. Aceştia studiază specii locale de albine care sunt rezistente la infecţii.

Bee-Doc are ca obiectiv final să îi ajute pe apicultori prin dezvoltarea de proceduri care să îi ajute să îşi păstreze albinele în bună stare. Dar rezultatele cercetărilor în curs de desfăşurare vor avea consecinţe importante pentru a asigura echilibrul ecosistemelor. Albinele sunt fiinţe delicate, care asigură sănătatea planetei. Dispariţia lor ar putea avea consecinţe directe asupra civilizaţiei umane.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here