5
(1)
Mini robot humanoid cu ecran cu hologramă HUD care face mâna ridicată pe fundal alb.
De ce nu ai avea încredere în acest robot? Este atat de drăguț!

A greși este uman, dar nu se limitează la oameni. De asemenea, roboții pot avea probleme. Pe măsură ce avansăm rapid într-un viitor cu tehnologia AI îmbunătățită care își face drum în sala de clasă (și dincolo), sunt copiii dispuși să aibă încredere în informațiile de la un robot sau ar prefera ca acestea să provină de la un om?

Aceasta este întrebarea la care au vrut să răspundă cercetătorii Li Xiaquian și Yow Wei Quin de la Universitatea de Tehnologie și Design din Singapore. Pentru a vedea dacă un om sau o mașină este mai de încredere, au efectuat un experiment cu copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani, oferindu-le un ecran care a asociat fiecare dintre ei cu un om precis, un om inexact, un robot precis sau un robot inexact.

S-a dovedit că atât copiii mai mici, cât și cei mai mari au avut încredere în mod egal într-un om sau un robot precis. Cu toate acestea, copiii mai mici care au primit informații de la un om sau un robot inexacți au avut mai multă încredere în om. Dar de ce?

A greși este (nu numai) uman

Doar un om și un robot au jucat atât „profesorii” exacti, cât și cei inexacți pe ecran. Omul era un student care fusese preînregistrat pe video, filmând unul corect și unul inexact. Același lucru a fost și pentru robot. Evident, arăta suficient de asemănător cu un robot, dar avea trăsături umanoide. Omul din video s-a asigurat că își potrivește mișcările cu robotul, astfel încât acestea să poată apărea cât mai asemănătoare. Robotul a vorbit cu o voce vag umană, dar totuși evident robotică.

Copiii au încredere în roboți care sunt precisi, dar nu au încredere în roboți inexacți (chiar dacă par umanoizi) – și au chiar mai puțină încredere în ei decât în ​​oamenii inexacți, a declarat echipa de cercetare. Ei au prezis, de asemenea, că această dinamică se va schimba pe măsură ce copiii vor crește. „Am emis ipoteza că, odată cu vârsta, copiii se vor baza pe informațiile despre acuratețea informatorului, mai mult decât dacă informatorul este un om sau un robot, pentru a decide dacă să aibă încredere în informator”, au spus cercetătorii într-un studiu publicat recent în Child Development.

Întreruperea comunicării e provocată de pierderea încrederii

Fiecărui copil care a participat la experiment i s-au prezentat videoclipuri. În fiecare clip, omul sau robotul se uită la un obiect familiar sau nou pe o masă din fața lor și îi dă un nume corect sau incorect. Atât oamenii, cât și roboții au comunicat informații pe care subiecții ar trebui să le cunoască (cum ar fi „aceasta este o banană”), precum și unele lucruri pe care nu le-ar fi știut înainte (cum ar fi „aceasta este un blicket”, pentru un obiect inventat, nefamiliar). Copiilor li s-a arătat apoi o imagine a obiectului, urmată de întrebarea „Cum crezi că se numește acesta?”

După ce au interacționat cu robotul sau cu omul din videoclip, copiii au trebuit să evalueze dacă persoana sau robotul era bun la identificarea lucrurilor. De asemenea, li s-a arătat o imagine a unuia dintre obiectele afișate anterior pe ecran și au fost întrebați ce este și dacă persoana sau robotul lor îl va identifica în același mod. Acest lucru a demonstrat dacă copiii au simțit că partenerii lor au fost corecti.

În general, se pare că cei mai mici subiecți au încredere în omul care le dădea informațiile. Pentru ei, chiar și oamenii inexacți sunt mai de încredere decât roboții inexacți. De la patru ani în sus, a fost vârsta de tranziție de la care copiii au început să se concentreze pe acuratețea informațiilor, mai degrabă decât dacă acestea provin de la un robot sau un om. Copiilor de patru și cinci ani nu le păsa atât de mult cine le dădea informaţia, ci ce credeau că informatorul știa.

Predicțiile cercetătorilor au fost potrivite pentru copiii mai mici. Deși aveau încredere în roboți preciși și oameni în mod egal, erau mai probabil să aibă încredere într-un om inexact decât într-un robot inexact. Copiii mai mari nu aveau încredere în oameni și roboți inexacți în mod egal. Ceea ce echipa vrea să afle în viitor este părerile copiilor despre roboți înainte de a se implica cu ei, ceea ce poate influența încrederea ulterioară.

Deocamdată, deși mulți copii interacționează din ce în ce mai mult cu inteligența artificială la școală, se pare că profesorii umani încă nu au de ce să își facă griji.

Sursa informației: arstechnica.com

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here