0
(0)

În luna august a acestui an, geneticienii chinezi vor edita ADN provenind de la persoane adulte, cu ajutorul instrumentului revoluționar CRISPR/Cas-9, într-o premieră mondială absolută. Specialiștii vor încerca să înlăture ADN-ul defect din celulele pacienților bolnavi de cancer pulmonar, în cazul cărora nu a funcționat niciun alt tratament. Numărul exact de persoane nu a fost comunicat încă.

Savanții chinezi au mai folosit CRISPR pe rebuturi de embrioni umani, fără mare succes. Dacă noua abordare va reuși, ar putea genera tratamente pe baza acestei tehnici prin care oamenii de știință să extragă ADN-ul din celule și să vindece o sumă de boli genetice.

Noile teste vor începe luna viitoare în cadrul Spitalului West China de la Universitatea Sichuan și vor avea ca subiecți pacienți care au trecut deja prin chimioterapie radioterapie – altfel spus, au rămas fără opțiuni.

Deoarece pe lângă CRISPR gravitează îngrijorări de ordin etic, cu privire la posibile transformări genetice care să afecteze sperma sau ovulele și deci următoarele generații, precum și varianta „copiilor prefabricați”, este important de notat că studiul chinezilor va edita numai celulele imunitare de tip T ale pacienților, neafectând gameții (celulele sexuale) care ar putea fi transmise la urmași.

În cadrul procedurii, savanții chinezi vor extrage celulele T din sângele pacienților și vor șterge o genă care produce proteina PD-1, care împiedică celulele T să țintească și să ucidă celulele canceroase. Apoi, echipa va multiplica în laborator aceste celulele T modificate, înainte de a le reinjecta pacienților încât să le inunde sistemul imunitar.

Ipoteza este că, odată inhibată proteina PD-1, celulele T vor putea urmări și elimina în mod natural celulele de cancer pulmonar. Deși metoda CRISPR/Cas-9 poate să și introducă fragmente noi de ADN în genomul celular, în acest studiu informația genetică va fi doar ștearsă, fără a se adăuga nimic.

În aceeași ordine de idei, recent, în SUA a fost aprobat un program similar, prin care cercetătorii americani vor folosi și adăugarea de gene, pentru a combate alte trei tipuri de cancer: melanom, sarcom și mielom. Testele ar putea începe chiar anul acesta, dar se pare că totuși China va fi prima care va încerca pe adulți puternicul instrument CRISPR.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?