5
(9)

Duminica, 6 aprilie 2025, am primit o invitatie de la prietenii nostri de la Asociatia Radiostiinta (Petrica Stolnicu) din Buzau sa participam la evenimentul de lansare a proiectului INSTEAM. Ne-a placut maxim (inclusiv viscolul de pe A7).

Mai precis, copiii din Colegiul National Pedagogic “Spiru Haret” Buzau au facut un proiect de STEAM pentru care au obtinut finantare de la Fondul Stiintescu, Romanian-American Foundation, Fundatia Comunitara Buzau si FFCR.

In ce consta acest proiect?

Pentru a promova stiinta, elevii (si profesorii coordonatori) vor merge in fiecare saptamana in diverse scoli din Buzau astfel incat sa ii viruseze pe copiii de acolo sa participe la evenimente, sa se inscrie in cluburile lor de stiinta si astfel sa popularizeze STEAM la nivelul localitatii. Foarte tare!

O clasa intreaga de copii de liceu s-au impartit pe echipe de cate 3-4, fiecare cu cate un coordonator (profesoara de fizica, de chimie, de biologie, etc), au achizitionat echipamente si reactivi. Echipa InSTEAM are in componenta si membrii din radioclubul YO9KCS iar cei de la Pietroasele sunt YO9KCP iar RadioStiinta YO9KBZ.

Mai mult decat atat: am adus langa ei alte asociatii si companii (pentru ca unirea face puterea), astfel incat sa aiba o oferta educationala cat mai ofertanta.

Duminica a fost lansarea oficiala, venind peste 100 de participanti (liceu si scoala generala), unii tocmai de la Lopatari (de la cateva zeci de kilometri departare)

S-au facut experimente stiintifice fizice, chimice, biologice, VR, printare 3D, creatie grafica WOW cu AI, jocuri de IQ.

O mica observatie personala: ma uitam la o parte semnificativa dintre copiii care au venit. Erau copii munciti, cu mainile batatorita de activitate fizica in gradina, unii chiar murdari cu pamant. Dar toti erau curiosi si fericiti ca aveau aceasta oportunitate sa invete lucruri noi prin experiente offline.

Noi, la Asociatia StartEvo, am fost 3 oameni. Cel mai mic, de clasa a VIII-a, expert in Tinkercad, a invatat participantii cum sa proiecteze 3D diverse obiecte, care apoi puteau sa fie printate fizic la imprimanta 3D. Restul, jocuri de IQ.

Au mai fost si:

  • cei de la RISE (care au prezentat primul satelit romanesc, CORVUS) – foarte tare.
  • Asociatia Space Club – pasionati de astronomie

Suntem foarte bucurosi sa vedem oameni implicati care vor sa ridice nivelul de educatie stiintifica din Romania, atat pentru copii cat si pentru adulti. Suntem foarte rari

Si acum, galeria cu cateva imagini.

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?