EDITORIAL
de Alexandru Mironov
…Strigau în joacă nepoțelele mele, eram la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, ne aflam lângă Constanța, valurile Mării Negre amenințau două fetițe splendide care semănau cu două pâinici negre, coapte parcă de Soare. Valurile nu ucideau pe nimeni, dar ascundeau parcă viitorul, care părea atunci sigur și de neclintit.
Și totuși, un val a izbit familia lor, au ales să emigreze în Vest, apoi Marele Val al anului 1989 a consfințit prăbușirea Zidului Berlinului și întregirea Europei prin dispariția Cortinei de Fier. Au plecat de aici mai mulți, unii, de dincolo, au încercat să se întoarcă acasă, familia de care vă vorbesc a rămas însă departe de locurile în care se născuse, Valul zguduise istoria și reașezase lumea, lumea Europei.
Acum însă, ne anunță britanicul de viță veche Suleyman Mustafa, alt Val s-a ridicat amenințător spre cerurile planetei Terra și… stă să se prăvălească peste actuala civilizație a Omului. L-au stârnit inginerii Homo Faber, legând între ele științe ca Informatica, Cibernetica, Electronica, Matematica și Fizica, prin explozii de creație ale inventatorilor și inovatorilor planetei.
Așa a apărut Era Informaticii, urmașa Revoluției Agrare și a Erei Industriale, întinzându-se atât de rapid și pe nesimțite în mințile, chiar în obiceiurile noastre, încât ne-a pus inevitabil în fața unui prag pe care Omenirea trebuie să îl treacă. Telefonia mobilă, internetul-cel-de-toate-zilele leagă între ele mințile celor 8,1 miliarde de locuitori ai planetei și – așa cum văd eu lucrurile – pregătesc apariția creierului planetar. Este o ipoteză personală, miile de cărți SF citite îmi permit o altă cultură. S-a întâmplat însă în evoluția conglomeratului de științe numite ITC un fenomen neașteptat: aproape de la sine, mașinile au învățat să învețe. Construite de oameni, dotate cu elemente gândite și fabricate de uzinele automatizate, adesea robotizate, ale Omului, uneltele au modificat viteza gândirii și și-au găsit, cumva, calea proprie de evoluție.
Așa că apariția start-up-ului (mică companie super-inteligentă) Deep Mind cu tehnologii care au anunțat Inteligența Artificială nu a surprins pe nimeni. Mașinile au învățat să învețe, victoria computerului Deep Blue împotriva campionului mondial la șah Kasparov fiind preludiul aventurii în care se lansau noii semizei, alături de cei biblici, cu AlphaGo, învingător categoric al sud-coreeanului Sedol la milenarul și complicatul joc asiatic Go – de aici a pornit Suleyman Mustafa atunci când s-a hotărât să lanseze Marele Val. Fiu al unui imigrant sirian și al unei doamne băștinașe, a lansat Inteligența Artificială (IA) printr-un șir de start-up-uri și a mai și publicat o carte bestseller (The Coming Wave), anunțându-și vecinii de sat planetar că nu mai este nimic de făcut, ascensiunea lui IA nu mai poate fi oprită. În sensul că, spune genialul urmaș a lui Newton și Turing, IA, specia mașinilor inteligente, și Homo sapiens, specia rațională a Viului, vor merge mână în mână – probabil că istoria va numi acest moment Victoria Inteligenței Îngemănate a Viului și a Mașinilor asupra Materiei Oarbe a Cosmosului.
Am devorat pe net în câteva zile The Coming Wave, am și recitit-o, câteva elemente trebuie să intre, cred eu, în spațiul public la noi, să se democratizeze, să poată chiar trece pe pupitrele băncilor de universități, chiar de școli, și să ne rămână alături în bagajul nostru de cetățeni culți ai veacului 21. Ideal ar fi, desigur, ca ministerele Educației și Cercetării să grăbească traducerea cărții și să înnobileze cu exemplare toate bibliotecile universitare și școlare.
Suleyman Mustafa subliniază cele patru caracteristici ale acestui tsunami care a plecat spre noi: asimetria tehnologiilor (se răspândesc rapid, în direcții diverse), hyper-evoluția (se îmbunătățesc și se completează fără oprire), Omni-use (utilitate multifuncțională) și autonomie (odată pornite, nu prea mai pot fi oprite!). E periculoasă tehnologia? se întreabă autorul; este și mai periculos să nu o aplicăm, răspunde.
Este vorba despre cel mai zguduitor Val al Istoriei, ne asigură geniile din jurul echipei de la Deep Mind. Căci nu atomii vor fi considerați baza lumii, ci biții și genele! Deci: în loc de Atom, Biți și Gene.
De fapt, este vorba, încearcă ei să explice, de descompunerea până la esență a ceea ce este omul și societatea sa și strângerea lor într-un algoritm. Cum? Ademenindu-ne co-planetarii la utilizare, chiar la dezvoltarea tehnologiilor care ne ieftinesc, ne simplifică și ne îmbunătățesc viața!
Subliniez o declarație de un tupeu incredibil! IA și biologia sintetică vor duce la o explozie cambriană a inteligenței (aluzie la perioada dintre -535,8 milioane de ani și -485,4 milioane de ani, când viața a explodat pur și simplu în trecutul Terrei). „IA va înghiți lumea!” declară colegii britanicului Mustafa Suleyman după ce, în 2022, au creat ChatGPT, care din start a avut un milion de utilizatori! Iar de la ChatGPT a apărut un Chat Bot, de fapt un software de IA, capabil să caute în „biblioteci” de miliarde și miliarde de biți (ca în legendara Biblioteca a lui Borges, Sfinte Asimov!). Dacă vă spun că chinezii de la Alibaba au dezvoltat un sistem care folosește 11 000 000 de miliarde de parametri și că, de la noul start-up InflationAI, 18 000 000 de GB se adaugă în fiecare minut la database-ul Umanității, veți înțelege de ce în cartea mea Lumea după Google nu aveam cum să prevăd că lumea ne va scăpa de sub control. Sau cel puțin așa pare.
De fapt, IA se află doar „în primăvara vieții”, dar… este o primăvară așteptată de mulți. Prin Nvidia, fabricantă de software pentru IA, mișcarea „pro-biți” și-a trimis un reprezentant la Bursa de Valori. Și după doar câteva săptămâni, valoarea acțiunilor crescuse cu 573%!! Ceea ce însemna că publicul larg accepta, primea și încuraja IA. Singura tehnologie pe care o cunoștea Universul a fost viața, apărută pe Terra cam acum 3,7 miliarde de ani. Proiectul The Human Genome și „unealta” CRISPR, acea „foarfecă” ce taie semi-spiralele de ADN, dând posibilitatea inserării unor gene străine de moleculă prelucrată, au deschis alte orizonturi. Se va putea vorbi despre viață sintetică. Purtând cu ele, și în ele, un paradox: acela că aceste tehnologii se află în afara puterii noastre de a le reproduce, ba chiar, aș îndrăzni să spun, de a le înțelege.
Homo Tehnologicus (Ht) își face loc acum prin mulțimea familiei de 8,1 miliarde de Sapiens Sapiens. Terorismul digital, dar și democratizarea digitală, sunt manifestări ale socialului care depind de lentoarea în decizii a politicienilor, a democrației sau autocrațiilor, care trebuie să aibă în față Viața după Antropocen.
În ceea ce mă privește, eu aștept darul pe care mi l-a promis genialul englez Suleyman Mustafa într-o emisiune pe CNN a americanului Fareed Zakaria: un secretar personal care să îmi țină agenda de lucru, să urmărească evenimentele din Știință & Tehnologie și să îl poată înlocui pe prietenul meu Vladimir Bănuță de la sarcinile de secretar de redacție.
de Alexandru Mironov
A aparut prima data in revista tiparita Stiinta&Tehnica #129
Poll: What do you think about the rise of Artificial Intelligence (AI) and its impact on society?
Alexandru Mironov (n. 27 ianuarie 1942, Vertiujeni, județul Soroca, România, astăzi în raionul Florești, Republica Moldova) este un scriitor, jurnalist și politician român, fost ministru al tineretului și sportului (1993-1996).
Leave a Reply