Nu, nu este vorba de legendarul covor zburător al lui Alladin. La Universitatea Princeton, un mini-covor zburător din plastic s-a ridicat de la sol, cu ajutorul unor pungi de aer…
Covorul zburător este, de fapt, o foaie de plastic de 10 cm, flexată de unde de curent care împing pe dedesubt aerul din faţă către spate, prin propulsie aerodinamică. Totuşi, „zburător” este mult spus, covorul asemănându-se mai degrabă cu un hovercraft decât cu un obiect zburător.
Prototipul se mişcă cu o viteză de 10 cm pe secundă, dar cu anumite îmbunătăţiri se speră că va atinge viteze de un metru pe secundă.
Creatorul covorului zburător este doctorandul Noah Jafferis, care afirmă că a fost inspirat de o lucrare de matematică studiată la Princeton. Pentru a realiza proiectul, parcă desprins din „1001 de nopţi”, a renunţat la realizarea altui proiect, nu mai puţin interesant, de tipărire a unor circuite electronice cu ajutorul nano-cernelurilor.
Realizarea covorului a durat doi ani, în această perioadă fiind aranjaţi şi montaţi senzori pe fiecare bucăţică a materialului, pentru a-l putea ghida cu precizie.
În prezent, Jafferis vrea să perfecţioneze modelul, prin renunţarea la greoaiele baterii şi montarea unui sistem de alimentare cu energie solară. Chiar şi-aşa, pentru a putea transporta o persoană, covorul ar trebui să aibă o diagonală măsurând nu mai puţin de 50 metri.
Sursa