0
(0)

Transformarea deșeurilor în combustibil este, evident, o realizare benefică din orice punct de vedere. Deși, până acum, un concept mai mult iluzoriu, un mare furnizor de energie și o importantă firmă de colectare a deșeurilor își dau mâna într-un parteneriat de afaceri, sub umbrela companiei Enerkem, din Montreal, având ca scop tocmai înfăptuirea unui astfel de proiect.

 

Rafinăria petrolieră Valero și gigantul de salubritate publică Waste Management pompează, împreună, 60 de milioane de dolari în compania canadiană, care a dezvoltat o tehnologie capabilă să transforme deșeurile menajere, și nu numai, în etanol.

În prezent, Enerkem construiește o centrală lângă Sherbrooke, Quebec, iar infuzia de capital a celor două companii partenere are menirea de a stimula construirea unor uzine și mai mari, dacă tehnologia promisă se dovedește fiabilă. Pentru început, Enerkem promite că va produce aproximativ 5.000 de tone de etanol pe an din deșeuri.

Tehnologia este foarte simplă: din deșeurile municipale furnizate unei centrale, materialele reciclabile sunt extrase separat, iar gunoiul rămas, complet nereutilizabil, este sfărâmat și incinerat la 750 de grade Celsius.

Hidrogenul și monoxidul de carbon eliberate în timpul acestui proces sunt izolate în timp ce evadează din materia arsă, iar impuritățile, precum dioxidul de carbon, sunt filtrate și eliminate. Gazele pure sunt apoi trecute printr-un catalizator, care le transformă în metanol (alcool metilic). Mai departe, un ultim pas al procesului de rafinare transformă metanolul în etanol, sau în alți combustibili.

Prin arderea deșeurilor, niciun fel de potențiale resurse de hrană nu sunt sacrificate pentru a se produce energie. De asemenea, gunoiul nu mai sfârșește într-un câmp sau într-o groapă, acolo unde s-ar descompune lent și ar elibera metan, un gaz cu efect de seră.

Compania Enerkem va construi o a doua rafinărie în Edmonton, Alberta, despre care spune că ar putea produce până la 35.000 de tone de etanol pe an. De asemenea, o centală geamănă urmează a fi deschisă în Tupelo, Miss, grație unei investiții a Departamentului de Energie.

Fiecare dintre aceste fabrici va devora câte 100.000 de tone de gunoi pe an. Dacă operațiunea va reuși, modelul ar putea deveni o soluție foarte eficientă atât pentru producția de energie, cât și pentru gestionarea deșeurilor.

Sursa

Sursa foto: Wikimedia

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here