0
(0)

Un studiu al IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) afirmă că poluarea aerului a dus la un număr de 5,5 milioane de decese premature pe plan global. Adică 10% din toate decesele premature înregistrate în acel an și mai mult decât decesele provocate de malnutriție, obezitate, alcoolism, droguri sau sexul neprotejat.

Practic, poluarea aerului cauzată de activitatea umană a urcat pe locul al 4-lea în topul -factorilor de risc maxim pentru decesele premature. Principalele boli sunt de natură cardiovasculară și pulmonară, la care se mai adaugă un număr în creștere de afecțiuni respiratorii. În mod interesant, doar jumătate din aceste decese sunt atribuite poluării aerului ambiental, cealaltă jumătate având ca și cauză poluarea din interiorul clădirilor (care în general e produsă de încălzire sau gătit, pentru care se utilizează arderea lemnului sau cărbunilor).

poluare-decese-premature---stiinta-tehnica-1
Situația deceselor premature cauzate de poluare la nivel global, în 2013, ne arată un adevăr cutremurător: 85% din populația planetei este expusă unor niveluri peste limitele admise de particule poluante

S-a constatat că 85% din populația umană locuiește în zone unde sunt depășite constant limitele acceptabile de emisii poluante cu risc major. Lucrurile stau mai grav în zonele emergente, cum ar fi continentul asiatic: patru dintre cele mai poluate metropole din lume sunt în India. Delhi conduce detașat cu o medie de 153 micrograme pe metrul cub a concentrației de particule cu diametrul sub 2,5 microni – de trei ori mai mult decât Beijingul și de nouă ori mai mult decât Parisul (capitale care, în 2015, au avut mari probleme cu poluarea).

Se estimează că, doar în 2013, în China au murit peste 1,7 milioane de oameni din cauza poluării, iar în India peste 1,5 milioane. Deci China și India contorizează aproape două treimi din decesele premature cauzate de poluarea aerului. Nu e de mirare că au planuri extrem de ambițioase în domeniul energiilor regenerabile, dar și programe din ce în ce mai drastice împotriva combustibililor fosili (în special în China), dar și pentru eficientizarea agriculturii și a încălzirii domestice (probleme acute mai ales în India).

poluare-decese-premature---stiinta-tehnica-2
În zonele Africii de Nord, a Orientului Mijlociu și a Asiei inferioare, poluarea a depășit barierele acceptabile pentru viața umană

Din păcate, în viitor analiștii se așteaptă ca numărul deceselor cauzate de poluare să crească vertiginos. Doar în China, de exemplu, specialiștii de la Universitatea Tsinghua, din Beijing, consideră că, până în 2030, există riscul triplării deceselor premature din cauza bolilor de aparat respirator, urmând să crească cazurile de infarct miocardic și cancer de plămâni.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here