5
(2)

de Cristina Despina

Creșterea cererii de apă, deteriorarea cantitativă și calitativă a apei, poluarea mediului și posibilele schimbări climatice, provoacă impacturi negative asupra ecosistemelor acvatice, datorită creșterii populației și dezvoltării industriale rapide. Pe de altă parte, poluarea și degradarea acestor ecosisteme creează multe probleme în agricultura irigată. Ca urmare a diferitelor activități antropice apa, contaminată cu diferite tipuri de poluanți și folosită și în activități agricole, este preluată de plante și animale pentru a fi folosită în activitățile lor vitale. Astfel, consumul de alimente vegetale și animale contaminate cu poluanți organici și anorganici constituie un risc semnificativ pentru sănătatea umană.

De aceea, menținerea sub control a nivelurilor de poluare a resurselor de apă utilizate în activitățile agricole pentru siguranța alimentelor este de mare importanță în ceea ce privește durabilitatea ecosistemului și sănătatea umană.

În inima Deltei Dunării, zona vitală pentru aprovizionarea cu apă pentru irigații și conservarea ecosistemelor acvatice, se află canalul Enisala. Acest canal joacă un rol important în furnizarea apei necesare agriculturii și evacuarea excesului de apă din lacul Babadag. Totuși, cercetările recente arată că cererea crescută de apă, precum și deteriorarea calității apei, poluarea mediului, pun sub semnul întrebării sănătatea acestor ecosisteme și siguranța alimentară a oamenilor.

Canalul Enisala este situat în comuna Sarichioi din județul Tulcea, unde 35% din suprafața totală este destinată agriculturii. În ultimii ani, sectorul agricol a cunoscut o evoluție pozitivă, aducând beneficii economice pentru comunitate și atrăgând noi investiții prin fonduri europene. Totodată, canalul Enisala este parte integrantă a Complexului Lagunar Razim-Sinoe, care face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării cu un rol determinant în conservarea biodiversității.

Complexul lacustru Razim-Sinoie din Delta Dunării, cu o suprafață totală de aproximativ 103.000 de hectare, este dominat de lacuri, grinduri maritime și formațiuni de relief care au rezistat eroziunii. Lacurile reprezintă aproximativ 85% din suprafața complexului și sunt de diferite tipuri: lagunare (cum ar fi Razim, Sinoie, Golovița), limanice (cum ar fi Babadag) sau lacuri situate între grinduri. Pentru a menține conectivitatea acestor ecosisteme, există canale importante, precum canalul Enisala, care leagă lacurile între ele.

Pe malul Canalului Enisala este situată o baza de cercetare unde este asigurată reproducerea natural- dirijată a șalăului. Anual, aici se obțin 2500 de cuiburi de icre embrionate, rezultând 6.000.000 de pui de șalău, care sunt ulterior eliberați în lacul Razim pentru a susține producția piscicolă și economia locală.

Pentru a evalua calitatea apei folosite în agricultură, se efectuează analize periodice pentru a monitoriza parametrii esențiali. Metodele de analiză au evoluat, utilizând un sistem de monitorizare avansat și autonom, achiziționat in cadrul proiectului „Monitorizarea comună pentru protecția mediului în țările Bazinului Mării Negre BSB”, partener Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea, care furnizează date în timp real și permite transmiterea acestora la distanță. Printre parametrii importanți monitorizați se numără pH- ul apei, salinitatea, duritatea și alcalinitatea. Aceste date sunt analizate prin metode avansate de apreciere a calității apelor, o abordare de tip SmArt care demonstrează că apa folosită pentru irigații nu afectează negativ solul și culturile agricole.

Întrucât irigațiile sunt esențiale pentru menținerea solurilor în condiții optime de umiditate, calitatea apei utilizate pentru irigare este de o importanță majoră. Utilizarea apei de proastă calitate poate genera probleme importante în agricultură, ducând la reducerea recoltelor sau acumularea de poluanți în culturile plantate.

Evaluarea continuă a calității apei din ecosistemele acvatice ale Rezervației Biosferei Delta Dunării joacă un rol vital în protejarea biodiversității și a sănătății populației. Este esențial să continuăm să monitorizăm și să protejăm aceste resurse naturale pentru viitorul nostru și pentru a asigura un mediu sustenabil pentru toți.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 2

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?