Documentarul Demain (Ziua de Mâine), un film produs și regizat de Cyril Dion alături de Mélanie Laurent (pe care o știm din Inglorious Bastards, Now You See Me, By the Sea sau Concertul lui Radu Mihăileanu) a inaugurat Conferința pentru climă a ONU, celebra COP21 Paris din 2015, iar anul acesta a obținut Premiul César pentru cel mai bun film documentar.
Avanpremiera în România are loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu din București. Filmul este prezentat în premieră pentru România de Media Image Factory și va ajunge, prin caravana educațională Guerilla Verde, la publicul din Cluj, Iași, Timișoara și Brașov.
Filmul încearcă să răspundă următoarelor întrebări: „A arăta soluții, a spune o poveste ce face bine, este oare cel mai bun mod de a rezolva crizele ecologice, economice și sociale cu care se confruntă țara noastră?”
Pentru finanțarea filmului, producătorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Deși inițial și-au propus un obiectiv de 200.000 de euro în două luni, i-au strâns în… două zile! Iar după două luni aveau aproape 450.000 euro. Acesta este recordul mondial într-o strângere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar. Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, în schimbul donaţiei lor, să fie plantaţi copaci.
Demain nu este un documentar ecologic, ci este o privire asupra societăţii, aşa cum ar putea fi mâine. Filmul începe de la un studiu ştiinţific publicat în revista Nature, în 2012. Acesta, destul de devastator, anunță o prăbușire generală a ecosistemelor noastre, deci şi sfârșitul condițiilor de viață stabile pe Pământ.
Ca răspuns, Cyril Dion și Mélanie Laurent împreună cu o echipă de alte patru persoane – Alexandre, Laurent, Raphäel şi Antoine, toţi în jur de 30 de ani – pleacă în 10 țări (Franţa şi Insula Réunion, Elveţia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) să ancheteze ce ar putea provoca această catastrofă, cum ar putea fi ea evitată şi să exploreze lumea în căutarea de soluţii capabile să salveze generaţiile viitoare. În timpul călătoriei, ei întâlnesc pionierii ce reinventează agricultura, energia, economia, democrația și educația.
„Niciodată un studiu n-a avut un astfel de efect asupra mea. Propriul meu colaps întâlnea prăbușirea planificată a societății. Mi-am spus că era timpul să fac ceea ce a contat cel mai mult pentru mine și să pun acest film pe picioare” spune Cyril Dion, regizor şi producător.
„Am citit studiul în timp ce eram însărcinată, eram în stare de șoc, mi-am petrecut ziua plângând și l-am blestemat pe Cyril că m-a aruncat într-o astfel de disperare. Până la descoperirea acestui studiu, era vorba „doar” să facem un film pozitiv. Dintr-odată, a devenit un film necesar, iar acest lucru a fost un motor formidabil. În viața mea, ca actriță, am avut multe de făcut şi am anulat multe dintre ele, ca să mă pot implica pe deplin” spune Mélanie Laurent, în cadrul unui interviu.
În prezent, economia generează inegalităţi și e responsabilă în mare măsură pentru distrugerea planetei, fiind necesar să se reglementeze în mod democratic. Dar, ca o democrație să funcționeze, trebuie să se bazeze pe cetățeni informați, care au fost educaţi să fie liberi și responsabili.
Imagini precum cartiere ecologice, centrale solare, eoliene, reciclare, o altă manieră de a face agricultură, economie, alte forme de educaţie, de democraţie, se nasc din întrebări ce primesc răspunsuri născând alte întrebări, în sensul evoluţiei. Puse cap la cap, inițiativele precum permacultura, monedele locale, energia din surse regenerabile, desenează o lume posibilă.
Există deja o lume coerentă, care există unde totul este posibil. Soluții sunt deja disponibile în toate domeniile. La toate acestea se adaugă o coloană sonoră impecabilă, semnată de artista suedeză Fredrika Stahl.
În România, filmul este prezentat în premieră de Media Image Factory, în cadrul caravanei educaționale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, Institutului Francez din România, IBM şi Every Can Counts România. Spectacolul de avanpremieră este programat pentru 28 septembrie 2016, începând cu orele 20:30, la Cinema Elvira Popescu, din Bucureşti. Evenimentul de lansare va fi urmat de proiecții pentru public, cu intrarea liberă, în București, Iași, Cluj, Timișoara și Brașov.
Programul proiecțiilor disponibil pe www.guerillaverde.ro şi Facebook.com/GuerillaVerde
Parteneri: Asociaţia MaiMultVerde, GreenTips.ro, Cărtureşti, Let’s Do It, Romania!, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, Casa Municipală de Cultură Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primăria Municipiului Iaşi, Primăria Municipiului Braşov, Primăria Municipiului Timişoara, Centrul Cultural Reduta, Brașov.
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Şapte Seri, Infomediu Europa, Cinemagia, Avantaje, Cinefan, Revista Biz, Revista Bulevard, Gratuitor, Roportal, Timisoreni.ro, LumeaInTrend.ro, In Oras.ro, StiriONG.ro, StopCO2, Ziarul Clujean, TVR Cluj, Ziarul de Iasi, TVR Iasi, Ziarul Actualitatea, TVR Timisoara, MyTex.ro, Iaşi Fun, Cultura in Iasi.ro