Nu este un lucru neobișnuit ca în siturile precolumbiene, sau în descrierile cronicarilor spanioli, să apară date despre un obicei macabru al aztecilor, acela de a etala craniile prizonierilor sau ale victimelor de război pe platforme special amenajate. O nouă descoperire efectuată în Mexico City, într-un complex de temple aztece, relevă un astfel de caz, deși circumstanțele sunt inedite.
Arheologii mexicani au scos la lumină 35 de cranii umane poziționate în cerc, încrustate într-un amestec de nisip, calcar și rocă vulcanică, datând de acum 500 de ani. Craniile au fost atent așezate pe o platforma circulară, foarte posibil o platformă ceremonială, ca și cum ar privi toate spre centrul acesteia. Ceea ce este neobișnuit este poziționarea acestora. În cronicile vremii, ca și cu ocazia altor descoperiri arheologice, a reieșit că, de obicei, craniile erau poziționate cu față spe exterior, pe sulițe suprapuse, poziționate orizontal, astfel de platforme fiind denumite Tzomplantli.
Asemenea etalări ale craniilor celor capturați și sacrificați zeităților aztece se vroiau o demonstrație de forță, o metodă de intimidare a adversarilor măreței capitale Tenochtitlan, cea ale cărei ruine zac astăzi sub modernul Mexico City.
Analiza craniilor descoperite pe neobișnuita platformă aparțin în totalitate unor bărbați tineri, fapt ce confirmă teoria conform căreia acestea aparțin unor războinici capturați sau uciși în luptele cu aztecii. Descrieri ale unor asemenea platforme circulare apar sporadic în descrierile cronicarilor spanioli, însă niciuna nu fusese descoperită pentru a confirma spusele acestora.
Scopul platformei ceremoniale nu este cunoscut, declară Raul Barrera, liderul echipei de arheologi, însă este cert că unei asemenea construcții i s-a acordat o atenție deosebită. Arheologul mexican este de părere că alte cranii vor fi descoperire în straturile inferioare ale sitului, opinie susținută de faptul că pereții la baza cărora nu s-a ajuns încă, conțin zeci de fragmente osoase ale victimelor sacrificate.