0
(0)

Mai multe artefacte de piatră și resturi faunistice ce poartă urmele intervenției umane au fost descoperite în adâncurile râului Florida. Vârsta acestora a fost estimată la 14.550 de ani, cu 1.500 de ani mai devreme decât să crezuse că apăruse civilizația Clovis în America de Nord. O descoperire care schimbă complet viziunea asupra colonizării Americilor.

Cel mai probabil, susțin arheologii și antropologii implicați în proiect, mai mulți vânători au ucis și tranșat un mastodont pe malul unui lac de acum 14.550 de ani. Oasele animalului, precum și unele dintre uneltele și armele folosite la uciderea și tranșarea sa au fost descoperite de scafandri pe fundul râului Florida.

Acest sit subacvatic este unul dintre puținele situri americane în care au fost descoperite urme ale unei culturi pre-Clovis. „În urmă cu cincisprezece ani, dacă vorbeai despre o cultură care să fi existat înainte de Clovis, toți te-ar fi crezut nebun. În urmă cu zece ani, poate ai fi avut câțiva susținători, dar majoritatea te-ar fi considerat la fel de nebun. Acum, cred că putem spune că am bătut ultimul cui în coșciugul ipotezei Clovis, cea care susținea că oamenii au pătruns pentru prima dată în America acum circa 13.000 de ani”, declară Jessi Halligan, arheolog implicat în proiect.

Ipoteza Clovis spunea că oamenii au pătruns în America dinspre Siberia, prin trecătoarea Beringia și, ulterior, printr-un coridor format printre ghețarii care acopereau nordul continentului american. Problema acestui coridor este că nu s-a format decât acum maxim 14.000 de ani, dar iată că oamenii erau deja în America de Nord cu 400-500 de ani înaintea deschiderii acestuia. În concluzie, aceștia trebuie să fi ajuns pe o altă rută, probabil una acvatică.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?