4.6
(12)

Un think tank american a publicat recent un studiu despre degradarea digitală. Studiul  se referă în special la pagini care dispar în mod regulat de pe Internet. Cât de răspândit este acest fenomen?

În fiecare zi apar pagini web noi, dar trebuie să știți și că altele dispar, și asta, cu o viteză destul de mare. Pe 17 mai 2024, think tank-ul american Pew Research Center a publicat un studiu în care se discută noțiunea de degradare digitală. Potrivit autorilor, nu mai puțin de 38% dintre paginile web care existau în 2013 sunt acum indisponibile. Cu toate acestea, trebuie să știți că aceste dispariții nu privesc doar paginile disponibile acum un deceniu.

Ca parte a cercetării sale, Pew Research Center a folosit arhive de la Common Crawl, un serviciu care colectează instantanee ale Internetului la un moment dat. În mod aleatoriu, think tank-ul a reunit nu mai puțin de un milion de pagini web care datează din 2013 până în 2023. Studiul precizează că 25% din toate paginile colectate între 2013 și 2023 nu au mai fost accesibile din octombrie 2023. Mai mult, dacă 16% dintre ele au fost șterse din paginile încă existente în acest moment, 9% aparțineau site-urilor care nu mai sunt funcționale. O altă cifră uluitoare arată că o cincime din paginile colectate în 2021 nu mai erau disponibile doar doi ani mai târziu.

Degradarea digitală în cauză aici se observă la diferite niveluri. Din 500.000 de pagini media identificate în timpul studiului de pe 2.063 de site-uri, nu mai puțin de 5% se referă la link-uri care sunt invalide astăzi. În plus, 23% dintre articolele în cauză conțineau cel puțin un link corupt, deci inutilizabil. Această rată este de 21% pentru paginile aflate pe site-uri guvernamentale cu o rată foarte mare pentru paginile de la nivel municipal. Să cităm și platforma Wikipedia, ale cărei 50.000 de pagini conținând aproximativ 11 milioane de link-uri de referință au fost reunite de Centrul de Cercetare Pew. Cu toate acestea, 11% dintre aceste link-uri sunt acum învechite. Nu mai puțin de 53% conțin și cel puțin o legătură inutilizabilă.

Think tank-ul a folosit și interfața de programare a aplicațiilor (Application Programming Interface, API) a rețelei de socializare 2023), autorii au descoperit că 18% dintre aceste publicații nu mai sunt accesibile publicului. Cu toate acestea, sunt vizibile disparități în ceea ce privește limbile în care au fost scrise aceste pagini. Cele mai afectate limbi sunt turca (48%) și arabă (42%).

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.6 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?