Potrivit unor noi studii ale experților de la Universitatea din Manchester, dinozaurii ar fi avut mase corporale mult reduse comparativ cu imaginea clasică pe care ne-am creat-o despre ei, în unele cazuri aceste animale cântărind chiar și la o treime față de așteptări.
Oamenii de știință americani au executat noi calcule în acest sens cu ajutorul tehnologiei laser, producând o formulă pentru evaluarea precisă a dimensiunilor animalelor analizate. Folosind astfel de tehnici, paleobiologii au descoperit că un brachiosaurus, spre exemplu, a cărui greutate era estimată inițial la 80 de tone, ar fi avut, în realitate, relativ 23 de tone.
Bill Sellers, autor principal al studiului,a folosit mamifere vii pentru a determina cantitatea minimă de piele necesară „împachetării” câte unui schelet de dimensiuni medii din diferite specii . Din acel punct, cercetătorii au descoperit că fiecare animal analizat, între care reni, urși polari, girafe și elefanți, avea aproape exact cu 21% o mai mare masă corporală decât volumul scheletic minim (piele și oase).
Aplicând această formulă fosilei de brachiosaurus din cadrul Muzeului für Naturkunde, din Berlin, greutatea animalului atunci când era în viață s-a echivalat la 23 de tone. Acum, tehnica va putea fi adaptată și scheletelor altor animale disparute.
Foto: Alamy