O companie care vinde suplimente alimentare a decis să dea în judecată WordPress, pentru a suspenda blogul Insula îndoielii, deoarece ”Într-un limbaj josnic și extrem de trivial, acesta a distorsionat majoritatea informațiilor prezentate și i-a insultat pe absolut toți consumatorii noștri, care au dorit să își exercite dreptul lor la exprimare pe site-ul respectiv, privind beneficiile personale obținute cu produsul nostru.”
Mărturisesc că nu mă pricep deloc la argumentații juridice. Dar nu pot să nu fiu uimit de afirmațiile care se fac în comunicatul Zenith Pharmaceuticals, referitoarea la nemulțumirile care au dus la acțiunea judiciară. Vă rog să le citiți singuri și să vă formați propria dv. părere. Desigur, trebuie să le conectații cu cele spuse cu adevărat despre produsul ColonHelp pe blogul Insula îndoielii. (La sfîrșitul acestui articol am pus linkurile către articolele incriminate.) Găsiți dv. acele pasaje ”josnice” și ”extrem de triviale” care au ”distorsionat majoritatea afirmațiilor prezentate” și apoi vă rog să mi le semnalați. Eu nu am reușit să le găsesc. Am nevoie de ajutorul dv., poate sunt eu mai subiectiv…
Pentru mine este important un alt aspect. Au existat numeroase reacții în zona blogosferei și nu numai. Peste tot se insistă asupra libertății de exprimare. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt cu mult mai grave. În acest caz nu este vorba pur și simplu la un drept de exprimare a unei păreri proprii, ci la dreptul de a te informa și a informa. Autorul blogului Insula îndoielii nu face altceva, în postările sale, decât să semnaleze fapte, să prezinte dovezi științifice, conform cărora susținerile făcute de către Zenith Pharmaceuticals, privitoare la amintitul produs, nu se bazează pe dovezi serioase. Dimpotrivă, la baza lor stau tot soiul de legende urbane. Pe Insula Îndoielii ni se prezintă argumente, nu opinii. Iar argumentele de acolo se bazează pe o bună documentare științifică. Iar pentru asta este urmărit în justiție! Nu mai avem voie să citim și să prezentăm informații științifice, pentru că sunt deranjajați producătorii a tot soiul de suplimente alimentare! Nu ar fi fost mai simplu pentru producător să prezinte propriile sale contraargumente, bazate pe dovezi științifice? Evident întrebarea este retorică, dar răspunsul este desigur unul afirmativ. De ce nu găsim asemenea contraargumente nici pe site-ul ColonHelp și nici în comunicatul de presă al producătorului? Nu știu. Știu doar că ele ar costa mult mai puțin decât declanșarea unei acțiuni în justiție.
Autorul blogului Insula îndoielii este acuzat că este ”susține că nu are niciun fel de studii medicale care să îi permită o opinie științifică, este în schimb specialist în domeniul IT, fiind și un cunoscător foarte bun al tehnicilor de optimizare SEO.”. Aici principul este simplu. Nu ești astrolog? Atunci nu ai voie să combați astrologia. Nu știi să dai în bobi? Atunci nu ai voie să combați datul în bobi. Dar să mai citim avem voie? Avem voie să ne documentăm în zona științifică serioasă (adică cea care se bazează pe dovezi riguroase), pentru ca mai apoi să spunem lumii ce am aflat? Tocmai acest lucru a făcut autorul blogului Insula îndoielii: s-a documentat din literatura de specialitate credibilă, și apoi a expus rezultatele la care a ajuns. Nu mai avem voie să facem asta? Chiar nu mai avem voie ca, fără a fi specialiști, să citim și apoi să prezentăm ceea ce am aflat?
Am făcut și eu același lucru. Am consultat literatura științifică (sublinez: științifică, adică cea bazată pe dovezi, și care este prezentată în publicații recunoscute pentru seriozitatea lor) și am aflat lucruri interesante. Am să vi le prezint, fără a le comenta prea mult, nu cumva vreo chichiță, din aceea avocățească, să mă transforme într-un pârât la tribunal.
Conform site-ului oficial al produsului: ”Cea mai buna metodă de detoxifiere este curățirea colonului. În colon se acumulează cele mai multe toxine. Dacă funcția de detoxifiere a colonului este dereglată, suferă tot organismul din cauza repunerii în circulație a toxinelor. […]Folosirea plantelor și suplimentelor cu fibre este cea mai eficientă metodă de detoxifiere a colonului. În acest sens vă recomandăm programul de detoxifiere ColonHelp.”
Cât adevăr se află în această afirmație? Desigur, nu există studii științifice riguroase privitoare la ColonHelp, dar avem o bogată literatură știinfică privitoare la subiectul ”detoxifierii colonului”. Să o luăm încet, pe îndelete. Iată ce aflăm din articolul ”Intestinal autointoxication: a medical leitmotif” (Autointoxicația intestinală: un laitmotiv medical), publicat de Journal of Clinical Gastroenterolology, în august 1998. (Vă invit să citiți în întregime linkul atașat, nu cumva să fi citat selectiv pasaje din abstract sau să se fi strecurat vreo greșeală în traducerea mea.)
Iată ce aflăm despre detoxifiere. Subliniez faptul că avem de-a face cu un articol științific. ”Ideea că putrezirea materiilor fecale provoacă boli, altfel spus autointoxicarea intestinală, datează de pe vremea medicilor din vechiul Egipt. Ei credeau că acest fapt, împreună cu absorbirea fecalelor în circulația generală, produce febră și puroi. Aceasta este cea mai veche descriere a ideilor care, în zilele noastre, poartă numele de endotoxine și efectele lor. […] Pe parcursul secolului al XIX-lea, primele studii biochimice și bacteriologice au dus la ideea că […] degradarea proteinelor în colon de către bacteriile anaerobe generează amine toxice. Printre principalii susținători ai autointoxicării a fost Metchnikoff, care a emis ipoteza că aceste toxine intestinale scurtează viața. Totuși procesul toxic putea fi stopat prin consumul de bacterii producătoare de acid lactic, care schimbă microflora colonică, împiedicându-se astfel descompunerea proteinelor. Următorul pas logic s-a făcut la începutul secolului XX, când chirurgii, având drept reprezentant principal pe Sir W. Arbuthnot Lane, au început să realizeze coleoctomii pentru a vindeca autointoxicarea intestinală. Începând cu anii 1920 această doctrină medicală a căzut în dizgrație, în lipsa dovezilor științifice care să o susțină. Totuși ideea a rămas până în zilele noastre în mintea publicului, probabil ca o extensie a perioadei din copilărie, când se învăța mersul la toaletă (sublinierea noastră).”
Ca să rezumăm rezumatul lucrării din care am citat mai sus: ideea că avem nevoie de o ”detoxifiere a colonului” nu are nici o bază științifică. Este mai degrabă o legendă urbană. Dintr-o dată, chiar argumentul de plecare pentru o cură de detoxifiere cu ColonHelp dispare. Acest lucru este valabil pentru toate produsele despre care se anunță că reglează ”funcția de detoxifiere a colonului”
Aș vrea să remarc din nou faptul că nici pentru ColonHelp, nici pentru alte produse similare, nu ni se oferă dovezi științifice pentru a ni se dovedi eficiența. Aceasta este o mare problemă. Am căutat eu asemenea dovezi. Și am dat peste o lucrarea ”Alternative detox”, publicată în ediția online a British Medical Bulletin din 31 ianuarie 2012. Autorul lucrării este E. Ernst, un specialist reputat în zona medicinei complementare. Și de această dată vă sugerez să citiți și textul original pe linkul atașat acestui text. Acolo veți găsi și trimiteri către o bibliografie bogată.
Ce ne spune el în acest articol? Ernst constată aceași lipsă de dovezi științifice, cu care m-am confruntat atât eu cât și autorul blogului Insula Îndoielii. ”Bazele de date electronice cum ar fi Medline sau Embase nu oferă răspunsuri la căutările pentru «alternative detox» [detoxifiere alternativă]. Prin urmare, orice încercare de a identifica literatura relevantă referitoare la acest subiect este inutilă și generează rezultate, aproape în exclusivitate rezultate pentru detoxifierea convențională. Prin urmare am fost nevoit să abandonez planul meu inițial, cel de a revizui sistematic detoxifierea alternativă. În schimb am selectat unele cărți și articole din domeniul medicinei alternative, care ne oferă indicii despre detoxifierea alternativă.” Aici se cuvine să precizez faptul că Ernst atrage atenția că detoxifierea este o procedură medicală valabilă, atunci când se referă la procedurile de dotoxifiere utilizate în cazul anumitor forme de intoxicație cu medicamente, alcool, doroguri etc. (în limba română este folosit termenul de ”dezintoxicare”).
După ce ni se prezintă o listă cu metodele de detoxifiere alternativă (în care apar și suplimentele alimentare) Ernst remarcă faptul că: ”O caracteristică, comună a tuturor acestor metode, este aceea că nu sunt dovedite științific. Chiar și experții care susțin medicina și detoxifierea alternative recunosc că «în timp ce există sute de studii clinice randomizate și controlate pentru detoxifierea de droguri și alcool, nu există altfel de studii pentru programele de detoxifiere axate pe toxinele din mediu … în prezent ”detoxifierea” reprezintă cu siguranță mai degrabă un produs de marketing, decât o știință». Studiile privitoare la detoxifierea alternativă publicate au o calitate metodologică slabă și din ele nu se poate trage nici o concluzie. În timp ce nu există dovezi solide pentru beneficii, unele dintre aceste tratamente prezintă riscuri, care depind de natura tratamentului și pot fi uneori deosebit de grave. Dietele pot duce la malnutriție, suplimentele alimentare pot fi hepatotoxice […].”
În continuare E. Ernst prezintă o listă de întrebări la care ar trebui să răspundă susținătorii detoxifierii alternative. Sunt întrebări simple, pline de bun simț științific. La aceste întrebări ar trebui să dea răspunsuri și Zenith Pharmacuticals. Dar ea preferă să atace în justiție un bloger.
Iată întrebările:
- ”Despre ce toxine este vorba?
- Care sunt dovezile că ele există și pot dăuna sănătății?
- Cum pot fi ele cuantificate? (Altfel spus, ce analize medicale le pot identifica?)
- Cum poate fi diagnosticat un pacient că are nevoie de o detoxifiere alternativă?
- Care sunt tratamentele eficiente pentru eliminarea acestor toxine?”
E. Ernst precizează că ”În prezent nu există dovezi suficiente pentru a răspunde la oricare dintre întrebările de mai sus. Câtă vreme situația nu se schimbă, eu nu pot crede că există vreo știință a detoxifierii alternative.”
După toate acestea concluzia lui E. Ernst vine seacă și implacabilă: ”În prezent nu există decât o singură concluzie la cele prezentate mai sus: detoxifierea alternativă este biologic neplauzibilă și nedovedită clinic. Pacienții noștri ar trebui avertizați asupra acestui aspect.” (Sublinierea ne aparține.) Insula îndoielii tocmai asta a făcut. Prin postările de pe acel blog cei care ar fi dorit să își regleaze ”funcția de detoxifiere a colonului” aflau că în spatele afirmațiilor privind această detoxifiere nu stă nici o dovadă științifică. Pentru asta Zenith Pharmaceuticals îl consideră vinovat…
Mai există și alte pasaje care, pentru mine, sunt teribibil de amuzante, în prezentarea online a produsului ColonHelp. Este vorba despre placa mucoidă. Luați de citiți din Placa mucoidă și ColonHelp: ”Organismul trebuie să se adapteze la hrana preparată și creează mucusul din mâncarea însăși, folosindu-l ca pe un filtru de protecție. Cu cât consumăm mai multa hrană prelucrată, cu atât organismul creează mai mult mucus pentru a se proteja. Și cu cât sunt mai periculoase substantele ingerate, cu atât se depune mai mult mucus. Excesul de mucus nu este deloc bun. Cu timpul, mucusul devine gros și greu, se întărește și ingreuneaza procesul digestiv. Se formează astfel placa mucoidă care îngreuneaza digestia, asimilarea, drenajul limfatic, excreția.” Și, din Colonul toxic și sănătatea: ”Alimentele bogate în amidon, preparate excesiv, prăjite, cu multe proteine conduc la depunerea unei pelicule de fecale pe colon. În timp, aceste depuneri se pietrifică. În unele cazuri, această crusta ajunge chiar la 5-7 centimetri grosime. În jurul varstei de 40 de ani, colonul este pietrificat din cauza fecalelor și începe sa apese pe organele adiacente − ficat, vezica biliară.” O placă pietrificată de 5-7 cm grosime pe pereții colonului? Vai! În total ne-ar da vreo 10-15 cm, bietul nostru colon… Știți care este problema de fond? Această placă mucoidă nu există! Nu există și basta! O putem afirma cu toată certitudinea. Nici un studiu anatomic, nici o colonoscopie (și zilnic se fac în lumea asta mii de colonoscopii) nu a indicat prezența acestei plăci mucoide. De altfel chiar pe site-ul ColonHelp, sub titlul ”ColonHelp previne cancerul de colon!” găsim o ”explicație” pentru această absență a dovezilor: ”Placa mucoidă: Aceasta se formează în timp prin excesul de mucus pe care colonul îl secretă ca urmare a agresiunii toxinelor. Literatura medicală clasică nu atestă existenta unei astfel de patologii (sublinierea noastră). Placa mucoidă este însa o entitate discutată în medicina holistică.” Nu îndrăznesc să comit vreun comentariu.
Și mai este ceva de spus. ColonHelp este un supliment alimentar. Deocamdată, din câte știu, la Parlamentul României se află în un proiect de lege pentru suplimentele alimentare. Din fericire ele sunt reglementate deja pe piața din România. Conform Normelor privind suplimentele alimentare – ordin 1069/2007, la articolul 12, se spune clar că ”Publicitatea suplimentelor alimentare este permisă numai dupa avizarea conținutului materialului publicitar de către Autoritatea de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătatii Publice și nu poate face referiri la tratamente, prevenție, afecțiuni. Suplimentele alimentare se administreaza pentru mentinerea sanatatii, pentru promovarea cresterii si dezvoltarii organismului.” Iar pe site-ul oficial al ColonHelp aflăm că respectivul supliment alimentar previne cancerul, previne hemoroizii etc. Nu pot să nu mă întreb, oare aceste afirmații nu ar trebui sancționate de organele în drept?
Să nu uit. Autorul blogului Insula îndoielii era acuzat că nu este specialist în medicină. Este de ajuns să intri pe site-ul ColonHelp, la rubrica ”Specialiști” și veți vedea că se începe cu un… inginer metalurg! Pe dl Mihăiță Toma l-am remarcat în mai multe emisiuni de televiziune în care omul ne demonstra, cu ajutorul unui pendul, cum se energizează apa sub efectul rugăciunilor sau autunci când era pusă în niște carafe speciale! Urmează apoi Dana Sota, beauty consultant… Oricum, cu siguranță pe site-ul ColonHelp, o repet, cu riscul de a deveni plictisitor: nu veți găsi nici o trimitere către dovezi științifice.
Îmi dau seama că am scris un articol foarte lung. Sunt nevoit să îmi opresc aici comentariile. Dacă Zenith Pharmaceuticals are dovezi științifice clare împotriva susținerilor de mai sus, o invit să le facă cunoscute și nouă. Le aștept cu o legitimă nerăbdare. Eu i-aș sfătui pe specialiștii companiei să caute informații despre ingredientele folosite pentru ColonHelp, pe siteul European Medicines Agency. Acolo se află un catalog cu substanțe naturiste de origine vegetală vegetale și cu stadiul evaluărilor științifice. Poate găsesc acolo oarece dovezi. Eu le-am căutat. Nu le-am aflat…
Surse:
Comunicatul Zenith Pharmaceuticals
ColonHelp
Insula îndoielii: ColonHelp nu ajută colonul Din nou despre ColonHelp si curățitorii intestinali Amenințări din capătul colonului Oamenii care curăță colonul au umplut ventilatorul de rahat Nu este nevoie de un articol kilometric În opinia mea, compania Zenyth Pharmaceuticals dezinformează chiar și în dreptul la replică
Intestinal autointoxication: a medical leitmotif (J Clin Gastroenterol. 1989 Aug;11(4):434-41.)
Alternative detox (Br Med Bull 2012))