Dintotdeauna, adepții drogurilor psihedelice au catalogat ca “deschizătoare de minți” efectele acestor substanțe halucinogene. Ei sunt primii care ar trebui să afle că psilocibina – ingredientul activ din ciupercile magice – scade fluxul sanguin la nivel cerebral și afectează importante conexiuni între regiuni ale creierului responsabile de percepție și cogniție.
Treizeci de voluntari au acceptat să fie injectați cu psilocibină și creierele lor să fie apoi scanate cu două tipuri de imagistică funcțională de rezonanță magnetică (RMNf) în cadrul unui studiu coordonat de profesorul Robin Carhart-Harris, de la Colegiul Imperial din Londra.
S-a constatat, după administrare, un flux sanguin diminuat în regiuni cerebrale precum talamusul, girusul cingular posterior și cortexul prefrontal ale creierelor subiecților. De asemenea, evidentă a fost și scăderea conectivității între hipocamp, girusul cingular posterior și cortexul prefrontal medial. “Schimbările din aceste regiuni sunt asocialte cu schimbările de conștiință”, susține dr. Robin Carhart-Harris.
Totuși, există posibilitatea ca aceleași zone ale creierului să fie hiperactive în cazul indivizilor care suferă de depresie, făcând din drogurile psihedelice un potențial tratament pentru această problemă. De fapt, psilocibina chiar are o structură chimică similară cu cea a serotoninei – un hormon responsabil de reglarea stărilor psihice. De aceea, această substanță manifestă afinitate pentru receptorii de serotonină ai neuronilor. Aceiași receptori sunt o țintă și pentru medicamentele antidepresive.
Sursa: New Scientist