Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), cercetătorii au descoperit 12 puncte de conexiune extrem de dense în creierul uman, toate interconectate între ele. Acum, savanții încearcă să descifreze rațiunea existenței acestei rețele speciale.
Nimeni nu se mai îndoiește de puterea și de complexitatea creierului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu încetează să descopere lucruri noi despre organul gândirii. Cea mai recentă astfel de descoperire este cea despre zone cerebrale speciale cu o activitate și cu interconexiuni atât de dense, încât cercetătorii le-au denumit „protipendada” creierului.
În cadrul unui studiu derulat de experții Universității din Indiana și ai Institutului de Neuroștiințe Rudolf Magnus din Olanda, sub coordonarea profesorului Olaf Sporns, un test RMN special a fost folosit pentru a cartografia conexiunile din creierele a 21 de femei și de bărbați.Testul a avut ca scop identificarea vizuală a modului în care zone din creier a căror conectivitate extrem de densă este notorie se conectează unele la celelalte, formând, poate, o rețea de elită între aceste puternice regiuni diferite ale creierului.
Și chiar au descoperit 12 puncte de joncțiune în cele două emisfere cerebrale care se interconectează, formând o rețea „înstărită”, deosebită de cea obișnutiă și de așa-numita „rețea inferioară” a creierului. Regiunile cu pricina nu sunt doar ele însele prolifice, dar și formează împreună o „alianță” extrem de puternică și de bine structurată.
Întrebarea este „ce anume se petrece în această rețea specială?” întrucât regiunile cerebrale cu pricina procesează tipuri de informație complexă din toate zonele creierului. Se știe că multe din componentele „protipendadei” sunt implicate în mecanisme cognitive și comportamentale complexe, motiv pentru care se crede că deperecierea rețelei de elită poate conduce la disfuncții cerebrale serioase, mult mai grave decât în cazul unor probleme ale celorlalte rețele.
Echipa a descoperit în plus că rețeaua acoperă parțial și câteva „module funcționale” ale creierului, așa cum sunt cele implicate în procesele de planificare, viziune și relevanță. Unul dintre autorii studiului Marijn van den Heuvel a comparat „protipendada” cu un fel de „summit G8 al creierului uman”, în sensul că aceasta reprezintă un grup de regiuni cu mare influență care le țin pe celelalte infiormate și colaborează cu ele privitor la chestiuni care privesc întreaga funcționare a creierului.
Cunoașterea „discuțiilor” din cadrul acestui „summit”, a mai adăugat Heuvel, ar putea fi vitală pentru înțelegerea mai profundă a creierului uman și a modului în care el funcționează.
Foto: The Journal of Neuroscience 2011