Nanotehnologia ne salvează portofelele, protejând dispozitivele electronice scăpate din greşeală în apă. În avanpremiera Conferinţei Tehnologice de la Las Vegas, compania HZO a prezentat un spray, care odată aplicat pe suprafaţa unui smartphone, îl protejează în cazul scufundării în medii lichide.

 

Pentru a demonstra capacităţile spray-ului, preşedintele companiei creatoare, HZO, a aplicat „îmbrăcămintea nano-tehnologică” unui Samsung Galaxy S, pe care apoi l-a scufundat în apă. Surpriza a venit în momentul în care el a apelat telefonul, și acesta a început să sune de sub apă.

Invenţia vine în sprijinul neatenţilor care îşi scapă aparatura, fie în toaletă, fie în alte medii umede. De exemplu, nu mai puţin de 52% dintre britanici şi-au scăpat telefoanele mobile în toaletă, în fiecare an cel puţin un milion de astfel de aparate fiind distruse de apă în întreaga lume.

Ca mod de funcţionare, protecţia se realizează prin acoperirea cu un strat invizibil ultra-subţire a suprafaţei exterioare a aparatului, pătrunzând şi în interiorul mufelor şi conectorilor acestuia, componentele interne devenind astfel protejate de acţiunea distructivă a apei. „Husa” astfel realizată „intră” şi protejează orice orificiu al aparatului şi nu afectează în vreun fel funcţionalitatea acestuia, nici măcar pe cea a touchscreen-ului.

Cel mai interesant aspect cu privire la această tehnologie e că nu acţionează ca o carcasă etanşă, apa putând intra în interiorul aparatului, însă acoperă componentele interne ale acestuia, care astfel sunt protejate.

\"(w540)

Se pare că Zagg, o subsidiară a companiei HZO, va comercializa, începând cu următorul an, telefoane iPhone pre-tratate cu spray-ul antiacvatic. Cel puţin în cazul iPhone, această acţiune este mai mult decât necesară, acest tip de telefoane având senzori care înregistrează expunerea aparatului la apă, ducând astfel la pierderea instantă a garanţiei.

Sursa