În Statele Unite, oamenii de știință au dezvoltat o baterie electrică capabilă să genereze energie prin captarea undelor electromagnetice din deșeurile nucleare. Acest concept este potențial revoluționar, deoarece ar permite acestor deșeuri periculoase să primească o a doua viață.
În unele țări, energia nucleară reprezintă o parte foarte semnificativă a mixului energetic național. Trebuie spus că infrastructurile bazate centralele nucleare sunt capabile să producă energie decarbonizată în timp ce ocupă mai puțin spațiu decât fermele solare și eoliene de putere egală. Din păcate, centralele electrice nucleare generează deșeuri radioactive care sunt adesea foarte periculoase pentru mediu și sănătatea umană.
Ce se întâmplă dacă le-am da acestor deșeuri o a doua viață în loc să le depozităm la scară mare? Această idee este cea a unei echipe de la Universitatea de Stat din Ohio (Statele Unite), după cum a dezvăluit un articol publicat în revista Optical Materials: X. Potrivit autorilor săi, combustibilul uzat poate fi folosit pentru a produce lumină, apoi transformat în energie electrică de către o celulă fotovoltaică.
Sistemul în cauză folosește deșeuri nucleare care emit radiații gamma care interacționează cu cristale scintilante, producând astfel lumină. În testele pe prototipul lor, care are o dimensiune de doar patru centimetri cubi, cercetătorii au folosit cobalt-60 și cesiu-137. Conform rezultatelor, oamenii de știință au măsurat o putere de 288 de nanowați cu o sursă de alimentare cu cesiu-137 și 1,5 microwați cu cobalt-60. Evident, aceste cantități de energie par foarte scăzute, dar, pentru autorii studiului, ele sunt totuși suficiente pentru a alimenta senzori mici. În plus, această baterie nucleară ar putea fi extinsă pentru a satisface nevoi mai mari. De asemenea, ar putea fi utilizat în instalațiile de depozitare a deșeurilor nucleare și, astfel, poate fi expus la radiații ionizante. „Fotovoltaica nucleară ar putea fi o opțiune viabilă pentru recoltarea radiațiilor ambientale care altfel ar fi risipite, cu potențiale aplicații în bazinele de stocare a deșeurilor nucleare sau în sistemele nucleare spațiale”, se arată în studiu.
Cercetătorii au mai subliniat că conceptul are mult loc de îmbunătățire și ar putea găsi un loc semnificativ în industrie în viitor. Obiectivul este, evident, reducerea impactului asupra mediului al centralelor nucleare prin reducerea cantității de deșeuri prin această formă de reciclare.