Iar m-am enervat. Sunt la magazin, aștept să-mi plătesc produsele. Tipa din fața mea are niște chestii de ronțăit, o pungă cu mâncare pentru pisici și mai cere un pachet de marlboro (permiteți-mi să scriu fără majusculă numele producătorilor de țigări, mulțumesc). Vrea să plătească cu cardul, dar, stupoare, „insuficiente fonduri”. Nu are nici cash.
„Vai, oare cât mai am pe card?” se lamentează în timp ce vânzătoarea o privește impasibilă. „Știți ce, renunț la celelalte, iau doar țigările, că astea sunt cele mai importante”, chicotește tipa spre mine, în felul ăla complice al fumătorilor, de parcă ei sunt singurii care știu adevărul universal.
Îmi vine să-i spun că nu sunt fumător, că o compătimesc și că mi se pare stupid să renunțe la mâncare (mai ales la mâncare pentru pisici, stăpânele facebook, așa ceva?!…) în favoarea țigărilor. Dar tac și-mi rumeg stupefacția și indignarea în interior.
Uite-așa am ajuns să scriu aceste rânduri. Evident!
Știți câte țigări se fumează zilnic pe mapamond? Peste 10 miliarde de tubulețe albe fumegătoare. Știți câți fumători sunt în lume? Peste 1 miliard. Unul din șapte oameni. Dacă am aduna toți fumătorii la un loc, am umple China. Sau India.
Jumătate dintre fumători fac cancer, adică peste 5% din populația planetei. Anual, circa 7 milioane de oameni mor din cauza fumatului (și aproape un milion dintre aceștia sunt fumători pasivi, adică nefumători care inhalează fumul celorlalți!).
E contrar logicii și bunului simț? Evident!
Suprafața de uscat a Terrei este estimată la circa 13,5 miliarde de hectare. Peste 10% din această suprafață, circa 1,5 miliarde de hectare, sunt folosite în agricultură. Circa 5 milioane de hectare din suprafața agricolă sunt destinate cultivării tutunului, producția anuală cifrându-se undeva la 10 milioane de tone de frunze de tutun.
Și acum gândiți-vă că peste o jumătate de miliard de oameni mor anual de foame (în timp ce vreo 700 de milioane de oameni suferă de obezitate – cât de paradoxală e paralela asta?!). Dacă pe cele 5 milioane de hectare destinate tutunului am cultiva grâu, să zicem, oare câți oameni am salva de la malnutriție?
Are sens întrebarea mea? Evident!
Fermierii de tutun primesc unele dintre cele mai mari subvenții în agricultură. În România am aflat că această subvenție se cifrează la vreo 2.000 de euro pe hectar. Deci din taxele pe care eu, nefumător, le plătesc statului, o parte susțin tocmai producerea drogului fumătorilor. De ce? Pentru că statul, prin contabilii săi, își recuperează „investiția” prin taxele pe care le pune pe țigări.
Din păcate, statul este un contabil tâmpit. Se bucură că, pe termen scurt, are niște venituri frumușele din taxarea țigărilor, dar omite faptul că, pe termen mediu și lung, cheltuie de zeci de ori mai mult pe problemele de sănătate ale fumătorilor și pierde o grămadă de bani din cauza deceselor premature și afectării productivității în muncă.
La nivel global, ne costă un trilion de dolari anual (1.000.000.000.000, adică o mie de miliarde!) să contracarăm efectele țigărilor. Adică de trei ori mai mult decât bugetul pe care l-a cerut NASA pentru prima misiune umană pe Marte!
De neconceput? Evident!
Sincer acum, cât o mai lălăim cu desființarea acestei industrii, din care profită enorm câțiva șmecheri afaceriști, dar pierd imens o mulțime de fraieri oameni? Chiar sunt curios dacă tipa de care vorbeam la început știe că actorul-cowboy care făcea reclamă exact brandului ei preferat de țigări a murit chiar de cancer la plămâni. Cauzat, v-ați prins, de țigări.
Culmea, tocmai am aflat că ziua de azi, 31 mai, este declarată de către Organizația Mondială a Sănătății drept „World No Tobacco Day”!
#casăvezicoincidență