0
(0)

O echipă de cercetători japonezi a reușit să vizualizeze activitatea cerebrală, din zona în care sunt prelucrate informațiile vizuale, a unei larve de pește zebră.

 
Pentru aceasta, cercetătorii de la Institutul Național de Genetică din Shizuoka, Japonia, s-au folosit de inginerie genetică. Ei au modificat genetic pești zebră astfel încât în neuronii lor, atunci când nivelul ionilor de calciu depășește un anumit prag, să fie produsă o proteină fluorescentă de culoare verde. Trebuie spus că o creștere a nivelului ionilor de calciu dintr-un neuron, ne indică faptul că acesta a fost activat. Experimentele s-au desfășurat atunci când larvele de pește zebră erau încă transparente, ceea ce a permis vizualizarea activității cerebrale. Rezultatele au fost publicate în Current Biology, în ziua de 31 ianuarie.

Cercetătorii japonezi s-au concentrat pe analiza felului în care creierul larvelor de pește zebră procesează semnalele vizuale. Pentru aceasta ei au imobilizat o larvă de pește zebră într-un acvariu care aveau pe părțile laterale ecrane pe care apăreau puncte luminoase. Așa cum puteți vedea și în filmul realizat de către cercetătorii japonezi, apariția unui semnal luminos în partea stângă a peștelui, produce o activare a zonei vizuale din dreapta creierului, și invers. S-a mai constatat o activare mai puternică a zonelor vizuale atunci când punctele luminoase se deplasau pe verticală, decât atunci când ele se mișcau pe orizontală, ceea ce sugerează că ochii peștelui zebră sunt mai sensibili la mișcările pe verticală decât la mișcările pe orizontală.

Activarea creierului larvei unui pește zebră ca răspuns la semnale luminoase

Atunci când echipa de cercetători a introdus în acvariu un paramec, un organism monocelular care este o sursă de hrană pentru larvele de pește zebră, s-a constatat că atâta vreme cât acesta nu se mișca, nu se poroduce nici o activare a zonelor vizuale din creierul larvei de pește zebră. Acestea se activau numai atunci când paramecul se afla în mișcare. Altfel spus, larvele de pește zebră ”văd” numai obiectele aflate în mișcare.

Într-o a treia etapă a experimentelor, larvele de pește zebră și paramecii au fost lăsate să se miște liber prin acvariu. Chiar în momentul în care larva peștelui zebră își prindea prada, se constata o activare a părților frontale a zonelor vizuale, ceea ce sugerează ca activarea acestor porțiuni din creierul larvelor de pește zebră declanșează stimulii motori.

Activarea creierului peștelui-zebră în cazul urmăririi unui paramec.

Echipa de cerecetători japonezi dorește să meargă mai departe cu acest tip de cercetări. Koichi Kawakami, unul dintre cei care au participat la acest studiu: ”Vrem să studiem neuronii care se activează atunci când peștele învață”.

Surse: Current Biology, New Scientist

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here