La mai bine de 30 de ani de la identificarea în premieră a găurii din stratul protector de ozon al Terrei, deasupra Polului Sud, oamenii de știință au anunțat primele semne de „vindecare” a acesteia.
Ultimele măsurători au arătat că aceasta și-a redus dimensiunile cu 4 milioane de kilometri pătrați, aproape jumătate din teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cercetătorii pun această schimbare în bine pe seama interzicerii clorofluorcarbonului în electrocasnice, un compus chimic care afecta puternic ozonul. Această decizie a fost luată în anul 1987, în urma Protocolului de la Montreal.
„Putem fi încrezători că lucrurile pe care le-am făcut în trecut au dus planeta pe calea cea bună. Am scăpat de clorofluorcarbon, iar acum vedem că planeta răspunde”, a declarat Susan Solomon, chimist în cadrul Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT).
Stratul de ozon se întinde de la 20 la 30 de kilometri deasupra Terrei și reprezintă scutul planetei noastre în fața radiațiilor ultraviolete. În ciuda acestor semne de refacere, oamenii de știință avertizează că procesul este unul lent. Moleculele chimice care distrug stratul de ozon au o durată de viață foarte lungă. Astfel, nu ne putem aștepta la reducerea completă a găurii de ozon decât pestge cel puțin 40 de ani.