0
(0)

Cu ajutorul satelitului Integral al Agenției Spațiale Europene (ESA), astrofizicienii au descoperit că găurile negre, considerate printre cele mai haotice și neliniștite obiecte din univers, în realitate „iubesc” ordinea.

 

Datele studiului,  coordonat de cercetătorul francez Philippe Laurent, de la Institutul de Cercetare a Legilor Fundamentale ale Universului (IRFU, publicate în revista Science, demonstrează că în una dintre cele mai studiate găuri negre, cea a sistemului binar Constelația  X-1, particulele de lumină (fotonii) curg într-un soi de „șir indian”; sunt adică ordonate și orientate în aceeași direcție, nu chiar ceea ce astrofizicienii s-ar fi așteptat să găsească în vecinătatea unei găuri negre, a cărei incredibilă forță de gravitație „înghite” materia ce-o înconjoară.

„A observa razele gamma ieșind din vecinătatea unei găuri negre este ca și cum ai privi un autobuz plin ochi de pasageri care ajunge la cap de linie, iar la sosire, toți se răspândesc în direcții diferite, în funcție de destinație. Ar fi surprinzător să vezi toată lumea mergând într-o singură direcție”, a comentat Pietro Ubertini, directorul Institutului de Astrofizică Spațială și Fizică Cosmică de la Institutul Național de Astrofizică din Italia.
În opinia lui Ubertini, rezultatul este unul important deoarece demonstrează pentru prima oară că „gaura neagră este scufundată într-un câmp magnetic care generează fotoni de energie foarte înaltă printr-un proces fizic numit radiație de sincrotron, capabilă să-i ordoneze.”
Sursa:La Stampa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here